
Herkese merhabalar,
Micro:bit derslerimizde bugün micro:bit üzerindeki ivme ölçer sensörünü kullanmayı öğreneceğiz. Öncesinde ivme ölçerden bahsetmek gerekirse; bir kütleye 3 boyutta etki eden kuvveti ölçer.
Micro:bit ile daha önce çalışmadıysanız micro:bit programlamaya başlangıcı ve kod yükleme kısmını detaylıca anlattığımız “Micro:bit Programlamaya Başlangıç” yazımızı inceleyebilirsiniz.
mikro:bit’i düz bir zemin üzerine koyarsanız görseldeki gibi X ekseni sağ tarafta, ileri ve geri hareket ettirebildiğimiz kısım Y ekseni ve zeminin yukarısı ve aşağısı ise Z ekseni olur.
Gelin şimdi bir örnekle nasıl çalıştığını pekiştirelim. Micro:bit’i düz bir zemine koyup ardından sağa ve sola eğerek X düzleminde değerlerin nasıl değiştiğini ledler ile gösterelim.
https://makecode.microbit.org/ web sitesine giderek yeni bir proje oluşturuyoruz. Projeye ivmeSensoru adını verelim.
Kod bloklarımız aşağıdaki gibi olacak:
Ardından indirip kodu micro:bit’e yükleyelim. Micro:bit’i sağa eğdimizde 0 ile 1023 arasında bir değer, sola eğdiğimizde ise -1023 ile 0 arasında bir değer yazdığınız göreceksiniz.
“Acceleration (mg) …” kod bloğunu biraz daha açmak gerekirse; 4 farklı değeri gösterebilmektedir. Bunun için üstündeki küçük üçgene tıklayıp istediğinizi seçebilirsiniz. Bu değişkenler şu şekilde:
- x: sol ve sağ yönde hızlanma
- y: ileri ve geri yönde hızlanma
- z: yukarı ve aşağı yönde hızlanma
- strength: bu üç yöndeki hızın birleşimi
Başka bir örnek yaparsak:
Micro:bit’i düzgün bir zemin üzerine yerleştirdiğinizde X değeri 0, Y değeri 0 ve Z değerinin ise -1023 olduğunu göreceksiniz. Şimdi bir grafik çubuğu ile bunu gösterelim. Bunun için micro:bit üzerindeki ledleri kullanacağız.
Yeni bir proje oluşturalım. Kod bloklarımız şu şekilde olacak:
Micro:bit’i düz bir zemin üzerine yerleştirdiğimizde üzerinde sadece bir tane led yanıyorken, ileri ve geri eğdiğimizde değişen Y değerine göre ledler yanıp sönecektir. Yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki derste görüşmek üzere
micro:bit ile yaptığınız projelerde #microbitTurkey ve #MarketSamm etiketlerini ekleyerek paylaşmayı unutmayın! 🙂 Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.