Raspberry Pi 3 Nedir

Merhabalar,

Bu yazımızda dünyanın en ucuz ve en küçük bilgisayarı olan Raspberry Pi 3 ’ü detaylıca inceleyeceğiz. Raspberry Pi 3 ile ilgili aklınıza takılan tüm sorulara bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.

Raspberry Pi 3 Nedir?

Raspberry Pi 3 kredi kartı boyutunda bir bilgisayardır. En son çıkan modeli ise Raspberry Pi 3 Model A+ . Bir klavye, mouse, ekran, güç adaptörü ve SD kart ekleyerek normal Raspberry Pi’nizi kolayca bir bilgisayara dönüştürebilirsiniz.

Raspberry Pi 3 ile Neler Yapabilir?

Kendi media center’ınızı, Retro oyun konsolunuzu , router’ınızı ve aklınıza gelen bir çok projeyi Raspberry Pi ile yapabilirsiniz. Internette RPI ile yapılmış bir çok proje mevcut: tablet, telefon, bilgisayar, robot, akıllı ayna projeleri gibi. Örneklerde de görüldüğü üzere  farklı sektörlerde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

**Özellikle eğitim kurumları için bilgisayar laboratuvarı kurulumlarında Raspberry Pi 3 en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır.

**Uygun fiyatı, küçük boyutu ve yeteneklerinden dolayı endüstriyel kullanımda çok tercih edilenler arasında yer almaktadır.

Raspberry Pi ve Endüstriyel Kullanım Alanları yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Raspberry Pi 3 Kurulumunu Nasıl Yaparım?

Öncelikle Raspberry Pi’nin tek başına bir elektronik kart olduğunu belirtmek gerek. Çalıştırmak için ihtiyacımız olan tek şey güç adaptörü ve SD kart.

Yeni başlayanlar en kolay yol Raspberry Pi NOOBS işletim sistemini indirip buradaki linkten yararlanarak kurulumu yapmak ve kullanmaya başlamak.

Raspberry Pi’yi kullanmaya başladığınızda normal bir bilgisayarınızı kullanmak ile Raspberry Pi ’nizi kullanmak arasında pek bir fark olmadığını farkedeceksiniz. İşletim sistemi sürekli geliştirilmekte olup, optimize edilmiş web tarayıcısı, programlama araçları, eğitici oyunlar ve diğer yazılımları içermektedir.

Raspberry Pi 3’ün Diğer Raspberry Pi Modellerinden Farkı Nedir?

4 çekirdekli Raspberry Pi 3, Raspberry Pi 2’den daha hızlı ve daha yetenekli! RPI 3 işlemcisi 32 bitlik RPI 2 ‘den %50-60 oranında daha iyi bir performansa sahip.

Diğerlerine göre RPI3,  saniyede 60 kare hızında 1080p mp4 oynatabilmektedir.

En önemli özelliklerinden biri ise Bluetooth ve WiFi özelliklerinin gömülü olarak Raspberry Pi 3 ‘de bulunuyor olması. Bu sayede özellikle IoT projelerinde Bluetooth ve WiFi ile ilgili harici bir modül kullanılmasına gerek kalmayacak, bu da uygun boyutta projelerin yapımına kolaylık sağlayacaktır.

Raspberry Pi 3 ‘ü  Masaüstü Bilgisayarı Gibi Kullanabilir miyim?

Raspberry Pi’nizi  masaüstü bilgisayar olarak kullanabilirsiniz. Ancak aynı anda birden fazla sekme açmak, grafik işlemleri ağır olan işler yapmak Raspberry Pi’nin donmasına sebep olabilir.

Raspberry Pi 3 ile Çalışabilir miyim?

Evet çalışabilirsiniz. Raspberry Pi’nin son sürümüde  Chrome tabanlı açık kaynak Chromium web tarayıcısı yer almakta. Performansı da oldukça iyi bir durumda.

RPI Üzerinde Hangi İşletim Sistemi Çalışmaktadır?

RPI üzerinde resmi Raspbian işletim sistemleri, Ubuntu Mate, Snappy Ubuntu Core, KODI tabanlı OSMC ve LibreElec media center, Linux tabanlı olmayan Risc işletim sistemlerini çalıştırabilirsiniz. Aynı zamanda üzerinde Windows 10 IoT Core da çalışmaktadır. Ancak bu alışılagelmiş Windows 10 gibi değil.

Raspberry Pi 3 Özellikleri

  • Chipset & CPU: Broadcom BCM2837 / 1.2GHz 4 çekirdekli 64-bit ARM cortex A53 işlemci
  • Ethernet : 10/100 Mbit(maksimum 100Mbps)
  • USB: 4 adet USB 2.0
  • Depolama: MicroSD kart or via USB-attached storage
  • Kablosuz: 802.11n WiFi, Bluetooth 4.1
  • Grafik: 400MHz VideoCore IV multimedia
  • Bellek: 1GB LPDDR2-900 SDRAM
  • Genişletebilirlik: 40 pin GPIO portları
  • Video: Full HDMI çıkışı
  • Ses: 3.5mm kulaklık çıkışı ve kompozit video
  • Güç: Mikro USB(maksimum 2.5A 5V)
  • Kamera Konektörü (CSI)
  • Ekran Konektörü (DSI)

Raspberry Pi 3’den En Performanslı Şekilde Nasıl Yararlanırım?

  • Raspberry Pi’nizi ev/ofis ortamı haricinde kullanıyorsanız cihazı olası herhangi bir hasardan korumak için Raspberry Pi kutularını kullanabilirsiniz.
  • Eğer performans sizin için önemliyse hızlı bir MicroSD kart kullanmanızı tavsiye ederiz. En az 8 GB’lik Class 10 bir MicroSD kart tercih edebilirsiniz. Kullanımınıza bağlı olarak daha yüksek kapatiseli ve hızlı kartlara da yönelebilirsiniz.
  • Raspberry Pi için bir çok farklı işletim sistemi  mevcut.  Kararlı bir yapıda çalışmasını istiyorsanız resmi Raspbian işletim sistemlerini kurmanızı tavsiye ediyoruz.

Raspberry Pi 3’ü Nasıl Güncel Tutarım?

Terminal ekranında sudo apt-get update komutuyla güncelleyebilirsiniz. Güncelleme işlemi tamamlandıktan sonra sudo apt-get dist-upgrade yazıp enter’a basmanız yeterli.

Raspberry Pi Güç Adaptörü

Güvenilirlik ve en iyi performans açısından  2.5A 5V resmi Raspberry Pi resmi güç adaptörünü kullanmanızı tavsiye ederiz. 2A altındaki adaptörleri kullanılmaması gerektiği kullanım klavuzunda belirtilmiştir.

Raspberry Pi 3 için En Hızlı Mikro SD Kart Hangisidir?

SanDisk Extreme PLUS 64 GB mikro SD kartını kullanabilirsiniz. Çoğu kullanıcı için 4 MB/s hızında çalışan standart bir mikro SD kart yeterli olacaktır.

Raspberry Pi 3’ü Programlama Öğrenmek için Kullanabilir miyim?

Raspberry Pi içersinde Scratch, Python gibi yeni başlayanların programlama dillerini öğretmeye yönelik yazılımlar mevcuttur.

Raspberry Pi 4 Ne Zaman Çıkacak?

Bu sene(2019) içinde Raspberry Pi 4’ün çıkması bekleniyor. Raspberry Pi 4 ile gelecek yeni özellikleri biz de merak ediyoruz!

Raspberry Pi 3 Nereden Satın Alabilirim?

Web sitemizde Raspberry Pi kategorisinden istediğiniz model RPI ürünlerine ve aksesuarlarına ulaşabilirsiniz.

Raspberry Pi ile ilgili yazılarımız gelmeye devam edecek. Blogumuz takip edin!

Raspberry Pi ile yaptığınız projelerde sosyal medyada #MarketSamm #RaspberrypiTurkey etiketlerini eklemeyi unutmayın! Bir sonraki projede görüşmek üzere.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments