
Selamlar! Bu yazımda 2020 güz döneminin de uzaktan eğitim ile başlayacağı haberi ile çocuğuna bilgisayar almak isteyen ebeveynlere ya da üniversitede sözel bir bölümde okuyan –ya da özel bilgisayar programları kullanması gerekmeyen- öğrencilere piyasada bulunan bilgisayarlara alternatif değil rakip olabilecek Raspberry Pi’ın özelliklerinden bahsetmek ve özel hazırladığımız “Raspberry Pi Uzaktan Eğitim Seti”ni tanıtmak istiyorum.
Öncelikle “Raspberry Pi nedir?”den başlayalım. Raspberry Pi; işlemcisi, önbelleği, USB / HDMI / AUX aygıt girişleri, Wi-Fi, Bluetooth ve Ethernet bağlantıları gibi aslında bir bilgisayarda aradığımız pek çok özelliğe sahip bir mini bilgisayar. Bu sayede kartımıza klavye, fare, kulaklık, ekran gibi donanımları takıp internete bağlayarak günlük ihtiyaçlarımızın pek çoğunu karşılayacak bir bilgisayara sahip olabiliriz. Bunun yanında üzerinde bulunan giriş-çıkış pinleri ile kendi robotik ve teknik projelerimizi de yapabiliriz, örnek projeler için blogumuzdaki diğer yazılara göz atabilirsiniz.
Raspberry Pi PC ile Yapabilecekleriniz
Bir bilgisayardan beklentileriniz neler? Web’de gezinmek, araştırma yapabilmek, video izleyebilmek, yazı/ sunum/ tablo/ broşür gibi dokümanlar hazırlayabilmek, müzik dinleyebilmek, e-posta atmak… Bunların hepsini Raspberry Pi bilgisayarınız ile de yapabilirsiniz desem!
Özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar için ideal olan Raspberry Pi PC ile EbaTV, Youtube, KhanAcademy gibi eğitim platformları parmaklarının ucunda olacak; bunun yanında Scratch, code.org gibi onların kodlama becerilerini de geliştirebilecekleri programları da yükleyerek kullanabilecekler. Raspberry kartların tek zayıf noktası olan güçlü bir grafik işlemciye sahip olmaması da bu yaş grubu için avantaja dönüşüyor. Keza çocuklarınız zararlı bilgisayar oyunlarını yükleseler bile çalıştıramayacaklardır 😊
Lise öğrencilerinin de kodlama yapıp donanım becerilerini fazlasıyla geliştirebileceklerini de eklemeden edemeyeceğim, keza bugün Teknofest gibi yarışmalarda yapılan İHA, model uçak, su altı aracı gibi pek çok projenin beyni olarak da Raspberry Pi kartları kullanılmakta. Yani bu onlar için sadece bir bilgisayar değil mühendisliğe giriş aracı olacaktır 😊
Raspberry Pi Bilgisayarımızı Kuralım!
Öncelikle aklımızı en çok kurcalayan soru: O yeşil kart nasıl bir bilgisayar haline dönüşecek? Samm Teknoloji olarak oluşturduğumuz Uzaktan Eğitim Seti sahip olmanız gereken malzeme ve donanımların tümünü size sağlayacak, aşağıdaki adımları takip ederek kolayca bilgisayarınızı kurabilirsiniz.
- Öncelikle kartımızın işlemcisi üzerine bakır plaketimizi yapıştırarak fazla ısınmaması için önlemimizi alalım.
- Kartımızı kutusuna yerleştirip onu çevresel etkenlere karşı korumaya alalım.
- Daha sonra bir HDMI kablosunun bir ucuna televizyon veya monitörümüze bağlayıp diğer ucuna HDMI dönüştürücüyü (setin içinde bulunan) takarak mini HDMI girişini kartımıza bağlayalım.
- Kablosuz klavye setinin USB alıcısını da kartımızın USB girişlerinden bir tanesine takalım.
- Uzaktan Eğitim Seti içerisindeki SD Kartta ihtiyacınız olan işletim sistemi yüklü olarak gelecek. Bu sayede SD kartı Raspberry Pi’ımızın kart okutucusuna takarak kolayca kurulumu yapabileceksiniz.
- SD kartımızı da taktıktan sonra adaptörümüzü güce bağlayarak Pi kartımızı çalıştıralım.
- İşletim sisteminin yüklenmesi biraz zaman alacaktır, bağladığınız ekrandan durumu takip edebilirsiniz.
- Kurulum bittiği zaman ekrana alışkın olduğumuz Windows / MacOS masaüstüne benzer bir arayüz gelecek. Kullanacağımız işletim sistemi Linux tabanlı Raspberry Pi OS
- İnternet bağlantısı için bu aşamada isterseniz set içinden çıkan Ethernet kablosunu, isterseniz Wi-Fi bağlantısını kullanabilirsiniz.
- Bilgisayarımız hazır, istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Bu konuyu ben de düşündüm fakat EBA ve Zoom programını kurmayı başaramadım. Chrome un normal sürümünü de kursam bazı sorunları çözebileceğimi düşünüyorum fakat o da kurulmadı.
Merhaba,
Raspberry Pi üzerinde Zoom uygulamasını kullanmak için aşağıdaki linkte birkaç yöntemi paylaşmışlar. İncelemenizi tavsiye ederim.
https://devforum.zoom.us/t/have-you-considered-building-zoom-for-the-raspberry-pi-4-linux-system/14257/18
webcam ve mikrofon nasıl kullanılabilir??
Merhabalar,
Sitemizde de bulunan usb mikrofon ve usb webcam modellerini kullanabilirsiniz.
[…] demir kutular içerisinde olmadığı için çoğunlukla makerlar tarafından kullanılsa da “Uzaktan Eğitime Raspberry Pi ile Bağlanın“ yazımda anlattığım gibi bir monitör-klavye-fare üçlüsüyle kolaylıkla son […]