Raspberry Pi kredi kartı boyutunda “gerçek bir bilgisayardır“. Tüm dünyada küçük yaştaki çocukların alıp programlamayı öğrenebilmesi için geliştirilmiştir. Raspberry Pi, bir bilgisayarın yapabileceği çoğu şeyi yapabilme kapasitesi, küçük boyutu ve uygun fiyatından dolayı herkes(çocuklar, eğitimciler, makerlar, yazılımcılar vb.) tarafından kullanılmaktadır.

Raspberry Pi’yi bir bilgisayar gibi kullanabilirsiniz. Bunun için monitör, klavye ve mouse bağlayıp ardından güç vermeniz yeterli. Yetenekli ve küçük bilgisayar Raspberry Pi ile masaüstü veya diz üstü bilgisayarlarınızda yapabildiğiniz işleri de(ofis Programları, internette gezinmek, video izlemek gibi) yapabilir, aynı zamanda oyunlar oynayabilirsiniz. Raspberry Pi 3 modeliyle birlikte gelen Wi-Fi ve Bluetooth özelliğiyle ise kablosuz olarak cihazlara bağlanabilir, internette dilediğiniz gibi gezinebilirsiniz. Ayrıca yüksek çözünürlüklü HD videolar oynatabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi hem uygun fiyatlı hem küçük boyutlu Raspberry Pi ile normal bir bilgisayar ile yapabildiğiniz her şeyi yapabilirsiniz!

Raspberry Pi İnceleme Videosu


Raspberry Pi Modelleri

Raspberry Pi’nin modellerini çıkış tarihlerine göre en yeni modelden en  eski modele doğru sıraladık. Modeller arasındaki farklılıklar, boyuta, hıza veya eklenen yeni özelliklere göre değişiklikler göstermektedir.

**Raspberry Pi modellerinin çıkış tarihine göre buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Örnek Raspberry Pi Görselleri:

 

Raspberry Pi modellerinin çıkış tarihlerine detaylı olarak buradan ulaşabilirsiniz.: https://elinux.org/RPi_HardwareHistory

Raspberry Pi Sıkça Sorulan Sorular

Raspberry Pi nerede üretildi, menşei neresidir?

Raspberry Pi, İngiltere’de geliştirilen ve üretimi de İngiltere’de yapılan bir üründür.

Raspberry Pi’yi Türkiye’den alabilir miyim?

Evet. Önceden yalnızca online olarak İngiltere veya ABD’de satışta olan ürün SAMM Teknoloji güvencesiyle Türkiye’de. Ürünü market.samm.com adresini ziyaret ederek satın alabilirsiniz.

Raspberry Pi’nin fiyatı nedir?

Raspberry Pi dünyanın en ucuz ve küçük bilgisayarı olarak bilinmektedir. Fiyatlar Raspberry Pi modellerine göre değişiklik göstermektedir. Web sitemizden modelleri inceleyebilirsiniz.

Raspberry Pi aldığımda yanında neler gelecek?

Ürünü satın aldığınızda size yalnızca Raspberry Pi kartı gelecektir. Diğer tüm ekipmanları, güç adaptörü, SD kart veya diğer tüm aksesuarlarını da web sitemizden ayrıca sipariş edebilirsiniz.

Raspberry Pi’yi 7 gün/24 saat çalıştırabilir miyim?

Raspberry Pi sürekli olarak çalıştırmaya uygun bir üründür. Cihazı kapatmanıza gerek olmadan kesintisiz şekilde 7/24 kullanabilirsiniz.

Ben de Raspberry Pi satıcısı olabilir miyim?

Raspberry Pi, kar amacı gütmeyen Raspberry Pi Vakfı tarafından üretilmektedir. Temelde geliştirilme amaçlı eğitim odaklıdır dolayısıyla vakıf olarak tüketicilere en uygun fiyata ürün sağlamayı hedeflemektedir. Bu nedenle en düşük kar marjı ile satış yapılmaktadır. Samm Teknoloji’den adetli olarak ürün satın almak ya da bayii olmak için market [at] samm.com adresine mail atabilirsiniz.

Raspberry Pi’nin boyutları ve ağırlığı nedir?

Boyutlar ve ağırlık modellere göre değişiklik gösterebilmektedir. Web sitemizde her bir ürünün altında boyut ve ağırlık bilgilerine detaylı olarak ulaşabilirsiniz.

Hangi SoC (System on Chip: Mikroçip sistemi) kullanılıyor?

Raspberry Pi 3 Broadcom BCM2837 mikroçip sistemini kullanmaktadır. 1.2GHz 64-bit quad-core ARM Cortex-A53 CPU, Broadcom VideoCore IV @ 250 MHz (BCM2837: 3D part of GPU @ 300 MHz, video part of GPU @ 400 MHz) sahiptir.

Raspberry Pi Zero ve Zero W modelleri Raspberry Pi’nin ilk modellerine ait Broadcom BCM2835 mikroçipini bulundururlar. 1GHz single-core ARM1176JZF-S CPU ile Raspberry Pi’lerin tüm sürümlerindeki GPU’ya sahiptirler.

Neden ARM tercih edildi?

Fiyat ve performans olarak Raspberry Pi’nin özelliklerine en uygun işlemci ARM tabanlı işlemcilerdir.

Overclock (Hız aşırtma) yapabilir miyim?

Daha fazla performans sağlamak için yapılan bu işlem sonucunda CPU’nuzun ısınması ve sistemin kararsızlaşmasına sebep olabilir. Bu sebeple bu uygulamanın dikkatlice yapılması gerekmektedir.

Raspberry Pi sistemi yoğun kullanımda arızalanır mı?

Hayır. Raspberry Pi çok yoğun işlemci kullanımı ve grafik kullanımı için test edilmiştir ve hiç bir sorunla karşılaşılmamıştır.

Raspberry Pi önyüklemesi nereden yapılır?

Raspberry Pi’yi çalıştırmanın en kolay yolu SD Karta ön yükleme yaparak sistemi çalıştırmaktır (boot etmek) SD Kart önyükleme yapmak için buraya tıklayarak linkteki yönergeleri takip edebilirsiniz.

Açma Kapama düğmesi nerede?

Raspberry Pi’yi açmak için fişini takmanız yeterlidir. Üzerinde bir açma-kapama düğmesi mevcut değildir. Çalışan programlarınızı ya da işletim sisteminizi kapattıktan sonra cihazın fişini çekebilirsiniz.

Neden gerçek zamanlı bir saat yok (RTC)?

Sistem üzerine RTC eklemek maalesef ciddi biçimde pahalıdır, bu nedenle pil ünitesi eklenmeden üretilmiştir. Dilerseniz kendiniz sonradan GPIO pinleri yardımıyla bir tane ekleyebilir veya elektronik projelerinizde ihtiyaç duyarsanız farklı çözümler de üretebilirsiniz.

Web sitemizden RTC ürünlerine buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Satın alabileceğimiz ve kendimizin takabileceği kitler var mı?

Raspberry Pi ile proje geliştirmek için birçok kite ulaşabilirsiniz. Bunlarla motor sürebilir, 4G internet bağlantısı kurabilir ve daha birçok farklı proje yapabilirsiniz.

Web sitemizden kitleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Ek bellek ekleyebilir miyim?

Hayır. SoC üzerindeki bellek sisteme entegre olup, değiştirilemez veya çıkarılamaz.

Bir klavye’yi veya mouse’u Raspberry Pi’ye nasıl bağlarım?

Raspberry Pi 3 modeli 4 adet USB girişine sahiptir. Dilediğiniz portu kullanarak bağlantınızı sağlayabilirsiniz.

Raspberry Pi’yi nasıl muhafaza edebilirim, bir kutusu var mı?

Raspberry Pi lisanslı bir kutusu mevcuttur. Ayrıca çeşitli firmaların ürettiği kutulara göz atmak için buraya tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Hangi ekranı kullanabilirim?

HDMI veya RCA girişlerine sahip ekranları kullanabilirsiniz.

Niçin VGA desteği yok?

Raspberry Pi üzerinde HDMI bulunmaktadır. Dilerseniz bir HDMI-VGA çevirici ile VGA girişine sahip ekranınızı bağlayabilirsiniz.

VGA ürünleri için buraya tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Dokunmatik ekran ekleyebilir miyim?

Evet ekleyebilirsiniz. Raspberry Pi Lisanslı Dokunmatik Ekranı kart üzerinde bulunan DSI girişine bağlayabilirsiniz. USB veya GPIO üzerinden dokunmatik özelliği kazandıran Raspberry Pi uyumlu ekranlarda bulunmaktadır.

Raspberry Pi ile kullanabileceğiniz ekran modellerini buraya tıklayarak inceyebilirsiniz.

Kullanım için sıcaklık aralığı nedir?

Raspberry Pi üzerinde bulunan çipler değişik çalışma sıcaklığı aralıklarına sahiptirler. Oda sıcaklığında çalışmasında her hangi bir sorun yaşanmamaktadır. İşlemci sıcaklığı 80°C’ye dayanmaktadır.

Hangi işletimi desteklenmektedir?

Raspberry Pi’nin resmi linux dağıtımı Debian tabanlı Raspbian’dır. Fakat farklı linux sürümleri de bulunmaktadır. İlgili üçüncü parti sürümlere buraya tıklayarak  ulaşabilirsiniz.

Raspberry Pi’de Android İşletim Sistemi Çalışır mı?

IoT projeler geliştirebileceğiniz Android Things adında bir sürüm mevcuttur. Ancak bu sürüm telefon ve tabletlerde bulunan sürüme benzemez. Detaylı bilgi için Raspberry Pi Android Things sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Raspberry Pi’de Windows Çalışır mı?

IoT projeler geliştirmek için Windows 10 IoT adında bir sürümü Raspberry Pi üzerinde çalıştırabilirsiniz. Ancak standart bir Windows sürümü ile karşılaşmayacaksınız. Bu sürümde geliştirdiğiniz bir programı derledikten sonra Raspberry Pi üzerinde çalıştırabileceksiniz. Detaylı bilgiye Windows IoT Core Official Website adresinden ulaşabilirsiniz.

Cihazım Kilitlenirse Ne Olur?

Eğer donanımsal bir problem yaşamıyorsanız ve sisteminiz açılmıyorsa SD Kartınıza işletim sisteminizi yeniden kurmanızı öneririz. Donanım ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorsanız çevre birimlerini değiştirmeyi deneyin. Problem çözülmezse firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

Cihaz Ağları Destekler mi? Wi-Fi var mı?

Raspberry Pi 3 üzerinde 10/100 Ethernet ve 2.4GHz 802.11n Wireless bulundurmaktadır. Dilerseniz kablolu ağ dilerseniz de kablosuz ağ ile internet bağlantısı kurabilirsiniz.

Bu Raspberry Pi Zero ürünlerinde farklılık göstermektedir. Eğer Zero ürününü kullanıyorsanız internete bağlanmak için bir USB-Ethernet ürünü kullanmalısınız. Zero W üzerinde 2.4GHz 802.11n Wireless bulundurmaktadır. Kablosuz olarak internete bağlanabilirsiniz.

USB sayısını arttırmak mümkün mü?

USB Hub kullanarak sayısını arttırabilirsiniz. Güç sorunu yaşamamak için dışarıdan beslemeli Hub kullanmanızı öneririz.

USB Hub için web sitemizi buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.

‘Digital Signage’ sistemleri nedir?

Digital Signage uygulamaları reklam, toplu bilgilendirme ve mesaj görüntüleme gibi uygulamalarda özellikle içeriğin çok sık değiştiği ortamlar için en tercih edilen çözümler haline gelmiştir.

Bu tür sistemler açık alanlar, müzeler, mağazalar, hastaneler, oteller vb. alanlarda LCD veya projeksiyon cihazlar kullanarak, fotoğraf, video, müzik oynatılmaktadır. Raspberry Pi sayesinde bu tarz içerikleriniz uzaktan yönetebilirsiniz.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments