Raspberry Pi teknolojinin aslında ne noktalarda olduğunu kanıtlayan mucizevi bir üründür. Bir kart boyutunda bilgisayar olarak tanımlanan Raspberry Pi aynı zamanda hem kendi bilgisayarımızı kurmamıza hem de daha birçok şeye yardım eden minik bir kural bozan.

Temelde tüm dünyada küçüklerin programlama öğrenebilmeleri ve kendilerini bu alanda erkenden geliştirebilmeleri için icat edilmiş bir ürün olup yaygınlaşmıştır. Sadece bu bile, aslında dünyanın dijitalleşmede hangi noktada olduğunu öğreten bir ürün olduğunu gösteriyor. Eskiden keman alınırdı, şimdi programlama için Raspberry Pi alınması gerekiyor.

Şekil 1 – Raspberry Pi 4

 

Raspberry Pi, bir bilgisayarın yapabileceği çoğu şeyi yapabilmesinden dolayı sadece çocuklar için değil aynı zamanda eğitimciler ya da meraklılar ve hatta yazılımcılar için de tercih edilmektedir. Hem boyutu hem de uygun fiyatı nedeniyle birçok yazılım ve program meraklısının hayallerini gerçekleştirmesini bile sağlamaktadır.

Yani aslında normal bir bilgisayarla yapabildiğiniz her şeyi, bir ekran, bir klavye ve fare ile kocaman kasalar gerekmeksizin yapabilirsiniz. Bu da onu son teknolojinin en çok sevilen bilgisayarı haline getiriyor elbette. Raspberry Pi 4, gücünü Broadcom BCM2711 işlemcisinden alıyor ve dünyanın en küçük bilgisayarı unvanına sahip. 1,5 GHz hızında çalışan 4 adet Cortex-A72 çekirdeğine sahip bu işlemcinin yanı sıra H.265 özelliğiyle 4K 60 FPS video da izlenebiliyor. Ayrıca bu modelle birlikte çift monitör desteği de getirilmiş durumda. Teknik özelliklerinin devamını Market sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Şekil 2 – Raspberry Pi 4 Board

 

Raspberry Pi, birçok video ve oyunu rahatlıkla oynatabilecek güce sahiptir. Üstelik SD kart ile birlikte istenilen her yere taşınabildiği gibi media center olarak da kullanılmaktadır. Tabii her fırsatta hayatımıza dahil olan internet için de kesintisiz bir güç sunması da cabasıdır. Bu da onu daha sevilen bir yardımcı olarak artık tüm meraklıların evine sokmuştur. Önceleri eğitim için var edilmiş olsa da duyulan ilgi nedeniyle açık bir ürün halinde geliştirilmeye devam etmektedir.

 

Nesnelerin İnterneti

IoT ise “nesnelerin interneti“ anlamına gelen ve artık hayatımızın her yerinde var olan bir terimdir. Bu terimle birlikte aslında yapay zeka ve akıllı sistemlerin gelişimi hiç durmadan şahlanmıştır. İnternete bağlı olan her şey için geçerli olan IoT aslında günümüzde yaygınlaşmış olsa da internetin ilk çıktığı anından beri bizimle.

Tabii ki bilgi toplama ve işlemenin yanı sıra IoT aynı zamanda internetle nasıl hareket sağlayacağımız konusunda bize yardım etti. Yani aslında cihazların hareket yeteneklerini kontrol etmemize olanak sağlayan bir terim olarak düşünebiliriz.

Raspberry Pi üzerine IoT kurulumu yapabilmek için bir başlangıç setine ihtiyaç duyabilirsiniz. Aynı zamanda bir yardımcı bilgisayara daha ihtiyacımız oluyor çünkü bu işlem de önce kurulumu gerçekleştirip, Raspberry Pi içine atmamız gerekecek. Tabii iki bilgisayarın da aynı internete bağlı olmasına da dikkat etmelisiniz. Bir de SD kart olması gerekiyor çünkü mini bilgisayarımız olan Raspberry Pi kurulumlarının ya da ondaki yazılımların taşıma köprüsünü bu minik yardımcılar oluşturuyor. SD kartı normal bilgisayara takarak, bu kartın üzerine kurulum yapmamız ve daha sonra SD kartı Raspberry Pi’mize taşımamız yeterli olacaktır. Sonrasında aynı internet üzerinden bilgisayarınızı Raspberry içinde bulun ve işlemi tamamlayın.

İşte bu kadar, kurulum çok çabuk bir şekilde gerçekleşecektir. Yeter ki ihtiyaç duyulan her şey elinizin altında olsun.

2.5 17 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments