Ses yapılandırma 

Raspberry Pi iki ses çıkış moduna sahiptir: HDMI ve kulaklık girişi. İstediğiniz zaman bu modlar arasında geçiş yapabilirsiniz. 

HDMI monitörünüzde veya TV’nizde dahili hoparlörler varsa, ses HDMI kablosuyla çalınabilir, ancak kulaklık jakına takılı bir dizi kulaklığa veya başka hoparlörlere geçebilirsiniz. Ekranınızda hoparlörler varsa, sesler varsayılan olarak HDMI üzerinden verilir; değilse, kulaklık jakı üzerinden verilir. Bu istenen çıkış ayarları olmayabilir veya otomatik algılama yanlış olabilir; bu durumda çıkışı manuel olarak değiştirebilirsiniz. 

Ses çıkışını değiştirme 

Ses çıkışını ayarlamanın üç yolu vardır. 

Masaüstü ses kontrolü 

Masaüstü görev çubuğundaki ses simgesine sağ tıklamak, ses çıkışı seçicisini getirir; bu, dahili ses çıkışları arasında seçim yapmanızı sağlar. Ayrıca, USB ses kartları ve Bluetooth ses aygıtları gibi harici ses aygıtlarını seçmenize de izin verir. Seçili olan ses çıkış cihazına karşı yeşil bir onay işareti gösterilir – bunu değiştirmek için açılır menüde istediğiniz çıkışa sol tıklayın. Ses seviyesi kontrolü ve sessiz, seçili cihazda çalışır. 

Komut satırı 

Komut satırına girilen aşağıdaki komut, ses çıkışını HDMI olarak değiştirecektir: 

amixer cset numid=3 2

Burada çıkış, HDMI olan 2’ye ayarlanmıştır. Çıkışı 1’e ayarlamak analoga (kulaklık jakı) geçer. Varsayılan ayar 0’dır ve otomatiktir. 

Raspi-config 

Aşağıdakileri komut satırına girerek raspi-config’i açın: 

sudo raspi-config

Bu yapılandırma ekranını açacaktır: 

Seçenek 7 Gelişmiş Seçenekler’i seçin ve Enter’a basın, ardından Seçenek A6: Ses’i seçin ve Enter tuşuna basın: 

Şimdi, varsayılan Otomatik seçeneğine bir alternatif olarak yukarıda açıklanan iki mod sunulmaktadır. Bir mod seçin, Enter (Giriş) tuşuna basın ve seçenekler listesinden çıkmak için sağ ok tuşuna basın, ardından yapılandırma aracından çıkmak için Son’u seçin. 

Hala HDMI üzerinden ses alamıyorsanız 

Bazı nadir durumlarda, HDMI modunu zorlamak için config.txt dosyasını düzenlemek gerekir (ses göndermeyen DVI modunun aksine). Bunu /boot/config.txt dosyasını düzenleyerek ve hdmi_drive =2 olarak ayarlayıp sonra değişimin etkili olması için yeniden başlatarak yapabilirsiniz. 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Mehmet Ali BOZKURT
Mehmet Ali BOZKURT
2 yıl önce

iyi günler ilk olarak paylaşımınız için teşekkür ederim. ben şu şekilde bir sorunla karşılaşıyorum. benim raspi-config menümde 7 advanced options yok
6 dan sonra 8 geliyor. nasıl düzeltebilirim.

Masoud Toorani
Yönetici
Reply to  Mehmet Ali BOZKURT
2 yıl önce

Merhabalar,

Yeni güncellemeler ile sıralama değişmiş olabilir bazı sürümlerde ve gelecekte de değişebilir.
“Advanced Options” seçeneğini seçebilirsiniz.

İyi günler,