
Herkese merhabalar! Bu blog’da yazdığım ilk yazı Twin Bilim setlerini tanıtmak içindi. Daha sonra Raspeberry Pi’dan Micro:bit’e bir çok yazı yazdım, bugün Twin’le bir birlikte yap projesiyle sizlerleyim. Öncelikle bu görüntü işleyen araba projesinde görüntü işleme yapmayı öğretmeyeceğim, görüntü işleme otomasyon ve kontrol teknolojisinde nasıl kullanılabilir hakkında bir uygulama olacak.
Bu proje için Twin Bilim’in Otonom Araç Seti’ni kullanacağız. 8-14 yaş arasındaki çocukların eğlenerek onlarca proje yapabilecekleri bu sette temel olarak Twin Kodlama Modülü, motorlar ve mesafe sensörleri ve yapı parçaları çıkıyor. Haydi Görüntü İşleyen Araba projemize başlayalım.
1. Adım: Görüntü İşleyen Arabamızı Yapalım
Aşağıdaki gibi Bağlantı kablosu ile Twin Kodlama Modülü’müzün D6 çıkışına sağ motorumuzu, D10 çıkışına sol motorumuzu bağlayalım. Burada isterseniz kodlama modülünü yatay da yerleştirebilirsiniz.
2. Adım: Görütü İşleyen Arabamızın Veri Setini Oluşturalım
Twin Kodlama Modülü’nü mobil cihazınız üzerinden kontrol etmek için “Twinner” mobil uygulmasını indirmeniz gerek. Projemizde veri seti oluşturmak, görüntü işlemek ve aracımızı kontrol etmek için bu uygulamayı kullanacağız.
- Twinner’ı açtığımızda karşımıza bu ekran çıkıyor. Kontrol menüsüne girelim.
- Kontrol menüsünden “AI Sürüş Eğitimi” kontrolcüsüne girelim.
- Karışımıza çıkan alanda hangi hareket için hangi görüntüyü kullanacaksak bununla ilgili veri setlerini oluşturacağımız alanlardır. El hareketleri, yüz mimikler, biblolar… Her şeyi kullanabilirsiniz. Ben bu uygulamada renk kartlarını kullanacağım. Haydi “ileri” gitmek için yeşil renkli kartımıza göre eğitelim.
- Kameranızdan nesnenizin çeşitli konumlarda fotoğrafını çekmeniz gerekli. Gördüğünüz gibi ben yeşil kartı çok farklı pozisyonlarda çektim. Daha sonra “kaydet”e basıyoruz.
- Burada Twinner’ın görüntü işleme algoritmasının modelimizi eğitmesi için 15-20 saniye beklememiz gerek.
- Bu şekilde istediğimiz hareketlere nesnelerimizi ekleyelim ve daha sonra kontrol ekranına gelelim.
- Şimdi telefonumuzun kamerasına nesnelerimizi gösterdiğimizde hem yapay zekamızı ne kadar iyi eğittiğimizi hem de aracımızın hareket ettiğini göreceğiz. İşte bu kadar!
Son Söz
Gördüğünüz gibi mobil cihazımız ve Twin Kodlama Modülü ile görüntü işleyen ve uzaktan kumanda edilen bir araç yaptık. Mobil cihazımızı aracımıza sabitlersek otonom olarak da çalıştırabiliriz.
Peki başka neler yapabiliriz? Mesela görüntü işleyerek çalışan bir robotik kol?
Sizin projelerinizi de bekliyorum. İyi üretmeler!