Raspberry Pi 4 8GB

Selamlar,

Uzun zamandır konuşulan Raspberry Pi 4 8GB şimdi SAMM Markette!

Raspberry Pi 4 8GB
Şekil 1 – Raspberry Pi 4 8GB

 

Raspberry Pi 4 nerdeyse 1 yaşında ve bir sene içerisinde dünya çapında yaklaşık 3 milyon adet satıldı. 1GB modeli üretimden kaldırıldı ve 2GB modelinin fiyatı düşürüldü. Yazılım tarafında ise cihazın idle ve yüklü durumlarında güç tüketimini azaltmak için çok fazla çalışma yapıldı. OpenGL ES 3.1 uygunluğunu aldı, Vulkan sürücüsü için çalışmalar başladı ve birkaç iyileştirme ve yenilik yapıldı.

Raspberry Pi 4 modelinin 1GB, 2GB ve 4GB versiyonlarını piyasaya sürülürken bile 8GB versiyonun olasılığı konuşuluyordu. Daha mevcut olmayan ürünün hem başlangıç klavuzunda hem de uyumluluk broşürüne dahil olması herkesi çok heveslendirmişti.

başlangıç klavuzu ve uyumluluk belgesi
Şekil 2 – Raspberry Pi 4 modelinin 8GB versiyonun da dahil olduğu belge

 

Raspberry Pi 4 için kullanılan BCM2711 chip, LPDDR4 SDRAM 16GB’a kadar adresleyebilir. Daha büyük bir bellek versiyonu sunulmasına engel ise, 8GB LPDDR4 paketinin olmamasıydı. (2019 yılında Raspberry Pi için adreslenebilecek şekilde yoktu.) Bu yılın başında Micron tarafından uygun bir parça için adımlar atıldı ve devamında Raspberry Pi 4 8GB modelinin duyurusu yapıldı.

Raspberry Pi chip
Şekil 3 – Raspberry Pi Chipi

 

Büyük yazılım parçalarını derlemek ya da ağır sunucu iş yüklerini çalıştırmak ya da aynı anda daha fazla tarayıcı sekmesine sahip olmak istiyorsanız, bu kesinlikle sizin için Raspberry Pi’dir.

 

Peki neler değişti?

Yeni bellek paketinin gerektirdiği biraz daha yüksek tepe akımlarını sağlamak için USB 2.0 soketlerinin yanındaki kartın sağ tarafından bir anahtar modu güç kaynağını çıkarıldı ve yerine USB-C güç konektörünün yanındaki yeni anahtar eklendi.

Bu gerekli bir değişiklikti ancak COVID-19 nedeniyle Uzak Doğu’dan indüktör tedariği aksaması ile üç aylık bir gecikme getirdi.

Güç bileşeni
Şekil 4 – Güç bileşenleri değişikliği

 

64-bit İşletm Sistemi

Raspberry Pi varsayılan işletim sistemi imajı olarak 32 bit LPAE kernel ve 32 bit kullanıcı alanını kullanır. Böylece tek bir işlemin 3 GB’den fazla kullanamayacağı kısıtlamasına bağlı olarak birden fazla işlemin 8GB belleğin tümünü paylaşmasına izin verilir. Özellikle Chromium’daki her sekmenin kendi sürecini aldığını göz önünde bulundurark, birçok kullanıcı için ciddi bir kısıtlama değildir. 32 bitlik bir kullanıcı alanına sadık kalmak, aynı imajın 2011 dönemindeki alfa panosundan bugünün yeni 8GB ürününe kadar her kartta çalışmasının avantajına sahiptir.

Ancak, 8GB’ın tamamını tek bir işlemin adres alanına eşleştirmek isteyen kullanıcıların 64 bit kullanıcı alanına ihtiyacı var. Bunun için Ubuntu ve Gentoo dahil olmak üzere birçok seçenek mevcut.

Raspberry Pi’nin kendi 64 bit işletim sistemi imajınn erken bir beta sürümünü yayındı. Bu sürüm normal 32 bit imajında bulacağınız aynı uygulama kümesini ve aynı masaüstü ortamını içerir, ancak Debian arm64 bağlantı noktasına göre oluşturulmuştur.

Hem 32 bit hem de 64 bit işletim sistemi imajlarının yeni bir adı var: Raspberry Pi OS. Raspberry Pi topluluğu büyüdükçe, yeni kullanıcıların Raspberry Pi için önerilen işletim sistemlerini mümkün olduğunca kolay bulmalarını sağlamak isteniyor. Yeni adın, daha fazla insanın Raspberry Pi ve onun yazılımını kullanırken, güven hissini yaratmasına yardımcı olacağını düşünülüyor.

Yeni modeli incelemek için https://market.samm.com/raspberry-pi-4-8gb

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Can Onur
3 yıl önce

Merhabalar. Kali Linux rahatca kullanabiliyormuyuz ?