NOT: Hızaşırtma parametrelerinin raspi-config tarafından kullanılanlar dışındaki değerlere ayarlanması, SoC içinde kalıcı bir bit ayarlayarak Pi’nizin overclock edildiğini tespit etmeyi mümkün kılabilir. Hızaşırtma bitinin ayarlandığı belirli koşullar, force_turbo öğesinin 1 olarak ayarlanması ve aşırı voltaj seçeneklerinin herhangi birinin > 0 değerine ayarlanmasıdır. 

En son çekirdeğin varsayılan olarak etkinleştirilmiş “ondemand” valisi olan bir cpufreq çekirdek sürücüsü vardır. Hızaşırtma ayarlarınız yoksa hiçbir etkisi olmaz, ancak hız aşırtması durumunda CPU frekansı işlemci yüküne göre değişir. Valiğe göre varsayılan olmayan değerler sadece gerektiğinde kullanılır. Minimum değerleri * _min config seçenekleriyle ayarlayabilir veya dinamik saatlemeyi (ve overclock zorlamayı) force_turbo = 1 ile devre dışı bırakabilirsiniz.  

Hız aşırtma ve aşırı voltaj, çalışma sırasında SoC 85 ° C’ye ulaştığında soğumasını engeller. Bu limite Raspberry Pi model 1 veya 2’de vurmamalısınız, ancak Raspberry Pi 3 ile daha muhtemel. 

Hızaşırtma seçenekleri 

Seçenek  Açıklama 
arm_freq  ARM işlemcinin MHz cinsinden frekansı. Varsayılan değer 1000Pi Sıfır ve Pi Sıfır W 700için, Pi 1900için, Pi 2 1200için, Pi 3 1400için, Pi 3B + için. 
gpu_freq  Kümeler core_freqh264_freqisp_freq, vev3d_freqbirlikte. Pi 1 / Pi 2 Açık varsayılan değerdir250, tüm öğeler için Pi 3 / Pi Sıfır / Pi Sıfır Wcore_freqdeğerine denktir 400ve h264_freq,isp_freqve v3d_freqvarsayılan 300. 
core_freq  GPU işlemci çekirdeğinin MHz cinsinden frekansı.CPU performansını etkiliyor, çünkü L2 önbelleğini ve bellek yolunu kullanıyor. 250Pi 1 / Pi 2 ve 400Pi 3 ve Pi Zero ve Pi Zero W için varsayılan değerdir . L2 önbelleğinin yalnızca Pi Zero / Pi Zero W ve Pi 1 için fayda sağladığını, ancak SDRAM için küçük bir avantaj olduğunu unutmayın. Pi 2 / Pi 3’te. 
h264_freq  Donanım video bloğunun MHz cinsinden frekansı.Bireysel gpu_freqayar geçersiz kılma . 
isp_freq  Görüntü sensörü boru hattı bloğunun MHz cinsinden frekansı. Bireysel gpu_freqayar geçersiz kılma . 
v3d_freq  3D bloğun MHz cinsinden frekansı. Bireyselgpu_freqayar geçersiz kılma . 
sdram_freq  SDRAM’ın MHz cinsinden frekansı. Varsayılan değer400Pi 1 ve Pi 2 450için Pi 3, Pi Zero ve Pi Zero W500için Pi3B + ‘dadır. 
over_voltage  CPU / GPU çekirdek voltaj ayarı. [-16,8] 0,025V adımlarla [0,8V, 1,4V] değerine eşittir. Başka bir deyişle, -16 belirtmek GPU / çekirdek gerilimi olarak 0.8V verir ve 8 belirtmek 1.4V verir. Varsayılanlar için aşağıdaki tabloya bakınız. 6’nın üzerindeki değerlere yalnızca force_turbobelirtildiğinde izin verilir : buover_voltage_*, ayarlanmışsa garanti bitini de belirler. 
over_voltage_sdram  Kümeler over_voltage_sdram_c,over_voltage_sdram_iveover_voltage_sdram_pbirlikte. 
over_voltage_sdram_c  SDRAM denetleyici voltaj ayarı. [-16,8] 0,025V adımlarla [0,8V, 1,4V] değerine eşittir. Varsayılan değer: 0(1.2V). 
over_voltage_sdram_i  SDRAM G / Ç voltaj ayarı. [-16,8] 0,025V adımlarla [0,8V, 1,4V] değerine eşittir. Varsayılan değer:0(1.2V). 
over_voltage_sdram_p  SDRAM phy voltaj ayarı. [-16,8] 0,025V adımlarla [0,8V, 1,4V] değerine eşittir. Varsayılan değer:0(1.2V). 
force_turbo  ARM çekirdeği meşgul olmasa bile, turbo mod frekanslarını zorlar. Bunu etkinleştirmek, ayarlanmışsa garanti bitini over_voltage_*de ayarlayabilir. 
initial_turbo  Turbo modun açılıştan verilen değer için saniye cinsinden veya cpufreq bir frekans ayarlayana kadar etkinleştirir .Varsayılan değer 0, maksimum değerdir 60. 
arm_freq_min  Dinamik frekans saatlemesi için kullanılan minimum arm_freq değeri. 700Pi Zero / Pi 1, 600Pi 2 / Pi 3için varsayılan değerdir . 
core_freq_min  core_freqDinamik frekans saatlemesi için kullanılan minimum değer . Varsayılan değer 250. 
gpu_freq_min  gpu_freqDinamik frekans saatlemesi için kullanılan minimum değer . Varsayılan değer 250. 
h264_freq_min  h264_freqDinamik frekans saatlemesi için kullanılan minimum değer . Varsayılan değer 250. 
isp_freq_min  isp_freqDinamik frekans saatlemesi için kullanılan minimum değer . Varsayılan değer 250. 
v3d_freq_min  v3d_freqDinamik frekans saatlemesi için kullanılan minimum değer . Varsayılan değer 250. 
sdram_freq_min  sdram_freqDinamik frekans saatlemesi için kullanılan minimum değer . Varsayılan değer 400. 
over_voltage_min  over_voltageDinamik frekans saatlemesi için kullanılan minimum değer . Varsayılan değer 0. 
temp_limit  Aşırı ısınmaya karşı koruma. Bu, SoC’nun Celsius’ta bu değere ulaştığı zaman saatleri ve voltajları varsayılana ayarlar. Varsayılan değer 85. 85’in üzerindeki değerler 85’e kelepçelenir. 
temp_soft_limit  Sadece 3B + . CPU hızı gaz kontrolü. Bu, CPU saat hız azaltma sisteminin aktif olacağı sıcaklığı belirler.Bu sıcaklıkta, saat hızı 1400Mhz’den 1200Mhz’ye düşürülür. Varsayılan olarak 60, maksimum değere yükseltilebilir 70, ancak bu kararsızlığa neden olabilir. 

Bu tabloda, çeşitli Pi modelleri için aşırı voltaj ayarları açıklanmaktadır. Üretici yazılımı, ayarlanacak optimum voltajı belirlemek için Adaptif Voltaj Ölçeklendirme (AVS) kullanır. Aşırı voltajdaki her bir tam sayı artışı için voltajın 25 mV daha yüksek olacağını unutmayın. 

Version  Default Overvoltage  Setting 
Pi 1  1.2V  0 
Pi 2  1.2-1.3125V  0 
Pi 3  1.2-1.3125V  0 
Pi Zero  1.35V  6 

 

force_turbo

Varsayılan olarak (force_turbo = 0) “Talep Üzerine” CPU frekans sürücüsü ARM göbekleri meşgulken saatleri maksimum frekanslarına yükseltir ve ARM göbekleri boştayken bunları minimum frekanslara indirir. 

 force_turbo = 1 bu davranışı geçersiz kılar ve ARM çekirdekleri meşgul olmasa bile maksimum frekansları zorlar. 

force_turbo

OTP hafızasına, cihazın aşırı voltajlanmasını önleyen (bir kez programlanabilir) bir bit ayarlar. Bunun cihazı kilitlemesi amaçlanmıştır, böylece garanti biti geçersiz bir aşırı gerilim kullanarak istemeden veya kötü amaçlı olarak ayarlanamaz. 

disable_auto_turbo

Pi 2 / Pi 3’te, bu bayrağın ayarlanması GPU’nun belirli yük durumlarında yapabileceği turbo moduna geçmesini engelleyecektir. 

Clock ilişkisi

GPU çekirdeği, CPU, SDRAM ve GPU’nun her birinin kendi PLL’si vardır ve ilgisiz frekansları olabilir. H264, v3d ve ISP blokları bir PLL’yi paylaşıyor. 

Pi’nin geçerli frekansını görüntülemek için şunu yazın: cat / sys /devices/system /cpu/cpu0/cpufreq/scaling_cur_freqMHz’deki değeri bulmak için sonucu 1000’e bölün. Bu frekansın çekirdek istenen frekans olduğunu ve herhangi bir azaltmanın (örneğin yüksek sıcaklıklarda) CPU’nun gerçekten bildirilenden daha yavaş çalıştığı anlamına gelebileceğini unutmayın. Gerçek ARM CPU frekansının anlık bir ölçümü vcgencmd measure_clock arm kullanılarak alınabilir. Bu Hertz’de gösterilir. 

Çekirdek sıcaklığının izlenmesi 

Pi’nin sıcaklığını görüntülemek için, cat /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp  yazın. Değeri derece Celsius cinsinden bulmak için sonucu 1000’e bölün. Alternatif olarak, GPU’yu doğrudan sıcaklığı için sorgulayan bir vcgencmd, vcgencmd measure_temp vardır. 

Sıcaklık sınırına ulaşma SoC için zararlı değildir, ancak CPU boğulmasına neden olur. Bir soğutucu, ana sıcaklığı ve dolayısıyla performansı kontrol etmeye yardımcı olabilir. Pi bir kasanın içinde çalışıyorsa, bu özellikle yararlıdır. Soğutucu üzerindeki hava akımı soğutmayı daha verimli hale getirir. 

12 Eylül 2016 veya sonrasında gelen bellenimde, çekirdek sıcaklığı 80’C ila 85’C arasında olduğunda, kırmızı yarı dolgulu bir termometre gösteren bir uyarı simgesi görüntülenecek ve ARM göbekleri geri atılacaktır. Sıcaklık 85’C’yi geçerse, tam dolu bir termometreyi gösteren bir simge gösterilecek ve hem ARM çekirdeği hem de GPU geri çekilecektir. 

Raspberry Pi 3 Model B + için, PCB teknolojisi daha iyi ısı dağılımı sağlamak ve termal kütleyi arttırmak için değiştirildi. Ek olarak, 85 ° C’de sert sınıra ulaşmadan önce bir cihazın “sıçrayabildiği” süreyi maksimize etmek amacıyla yumuşak bir sıcaklık limiti getirilmiştir. Yumuşak sınıra ulaşıldığında, saat hızı 1,4 GHz’den 1,2 GHz’ye düşürülür ve çalışma voltajı hafifçe düşer. Bu, sıcaklık artış hızını azaltır: 1,4 GHz’de kısa bir süre için 1,2 GHz’de daha uzun bir süre işlem yapıyoruz. Varsayılan olarak, yumuşak sınır 60 ° C’dir ve bu config.txt dosyasındaki temp_soft_limit ayarıyla değiştirilebilir. 

Gerilimin İzlenmesi 

Besleme voltajını güvenilir performans için 4.8V’un üzerinde tutmak esastır. Bazı USB şarj cihazlarından / güç kaynaklarından gelen voltajın 4.2V’a kadar düşebileceğini unutmayın. Bunun nedeni genellikle bir bilgisayara 5V vermemek için 3.7V LiPo pil şarj etmek üzere tasarlanmış olmalarıdır. 

Pi’nin PSU voltajını izlemek için, GPIO’daki VCC ve GND pinleri arasında ölçüm yapmak için bir multimetre kullanmanız gerekecektir. 

Voltaj 4.63v’nin (+ -5%) altına düştüğünde, bellenimin son sürümleri ekranda güç olmadığını göstermek için sarı bir şimşek sembolü gösterecek ve düşük voltaj durumunu gösteren bir mesaj çekirdeğe eklenecektir.  

Hızaşırtma Sorunları 

Hızaşırtma sorunlarının çoğu önyükleme işleminde bir hatayla hemen ortaya çıkıyor. Bu durumda, bir sonraki önyükleme sırasında shift tuşunu basılı tutun. Bu işlem, tüm overclock işlemlerini geçici olarak devre dışı bırakarak başarılı bir şekilde önyüklemenizi ve ardından ayarlarınızı düzenlemenizi sağlar. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments