pardus-arm-raspberry-pi-operating--system-02

Giriş: Raspberry Pi için Pardus

Raspberry Pi - Pardus ARM - 02

Bugün, sizlere Pardus işletim sisteminin Raspberry Pi 2 Model B v1.1 kartı üzerinde nasıl kullanıldığından bahsedeceğim. Pardus kelimesi “anadolu kaplanı” demektir. Anadolu coğrafyasının endemik canlı türlerinden biri olan Pardus, bugün bizlere özgür yazılımın ve açık kaynaklı dünyanın avantajarını sunmaya başlamıştır. Sizler için hazırlamış olduğum bu kitapçık ile bu güçlü yırtıcının gücünü nasıl güzel işlerde kullanabileceğimizi amaçlamaktayım. Bu yazıları okuyor olmanız Raspberry Pi denildiğinde bir fikrinizin bulunduğunu bana göstermektedir. Dolayısıyla elinizde Raspberry Pi kartı olsun yaaa da olmasın açık kaynaklı dünyaya duyduğunuz ilgi ile kendinizi geliştirebilmenize yardımcı olmak istiyorum.

Bu yazımda PardusARM v3 esas alınarak bir anlatım yapılmıştır.

Şimdiye dek yazılan tek bir noktadan uzun kod satırlarına kadar 2003 yılından beri Pardus projesine destek veren herkese teşekkür ederim.

PardusARM projesi için yazmış olduğum bu içerik için verdiği desteklerden ötürü Erdoğan Bilgici’ye ve tüm PardusARM geliştiricilerine çok teşekkür ederim.

İhtiyaç Listesi:

  1. Bilgisayar (Kablolu veya kablosuz internet bağlantınız olmalıdır.)
  2. Raspberry Pi 2 Model B v1.1 (en az 8GB’lık Class 10 bir micro SD kart, fare ve klavye, adaptör, monitor ve HDMI kablo)
  3. Ethernet kablosu (Modem ile Raspberry Pi kartınız arasında yetecek kadar uzun olması gerekmektedir.)
  4. Micro SD kart okuyucu
  5. Hoparlör (Raspberry Pi kartından ses duyabilmek için)

Raspberry Pi için Pardus’u Yükleme  

Adım 1: Raspberry Pi için Pardus indirin

Bilgisayarınızı çalıştırın, internet bağlantısı sağlayın, tarayıcınızdan şu adrese gidin:
pardusarm.com

Sayfa içerisinde “indir” kısmından indirme işlemini başlatmak üzere ilgili sayfayı açın. Alternatif olarak doğrudan da şu adrese gidebilirsiniz:
82.196.11.131

Bu sitede iki farklı dosya var. Bunlar şu şekilde:

  1. PardusARM3_20160318.img.zip 1.03 GB
  2. PardusARM3_20160318.img.zip.md5 61B

Şimdi burada zip dosyasına tıklayın ve indirme işlemini başlatın. Eğer 1.03GB’lık bir dosyayı indirirken sorun yaşıyorsanız “Internet Download Manager” ismindeki programdan yardım alabilirsiniz.

 

Raspberry Pi - Pardus ARM - 03 Raspberry Pi - Pardus ARM - 04

 

Adım 2: Hafıza Kartına Pardus İşletim Sistemini Yükleme

Şimdi, buraya kadar Pardus’un kurulum dosyası zip olarak masaüstünüzde duruyor olarak kabul edelim. Win32 Disk Imager isimli programı Google’da arayıp bilgisayarımıza indirelim. Programın içerisindeyken sol üst kısımda Pardus’a ait kurulum dosyasının dosya yolunu tanımlayalım ve sağ kısmından bilgisayarımıza kart okuyucu içerisinde takmış olduğunuz küçük boyutlu hafıza kartını takalım.

Doğru yaptığınızda bilgisayarınız bu hafıza kartını görecektir. Bu hafıza kartına bilgisayar otomatik olarak bir sürücü adını harf olarak atayacaktır. Bu harfi programda sağ üst kısımda belirtiyoruz. Ardından hafıza kartına Pardus kurulumunu otomatik olarak hazırlatmak için programda “Write” tuşuna tıklıyoruz.

Bu aşama tamamlanınca hafıza kartını bilgisayarınızdan güvenli olarak çıkartın ve Raspberry Pi kartınızın hafıza kartı okuyucu kısmına yerleştirin. Bu işlemi yaparken Raspberry Pi kartınızın enerjisiz olduğundan ve çalışmadığından emin olun. Işığı yanmıyorsa çalışmıyordur. Bu esnada hafıza kartını takarak olası bozulmaları engellemiş olursunuz.

Not 1: Detaylı Raspberry Pi İlk Kurulum

NOT 2: PardusARM yüklenmiş hazır SD Kartı buradan satın alabilirsiniz

 

Raspberry Pi - Pardus ARM - 05Raspberry Pi - Pardus ARM - 06Raspberry Pi - Pardus ARM - 07Raspberry Pi - Pardus ARM - 08

 

Adım 3: Raspberry Pi 2 Kartı Üzerinde Pardus’u ilk defa Başlatmak

Şimdi, hafıza kartını Raspberry Pi’ye yerleştirdik ve ardından enerjiyi adaptör üzerinden verdik. HDMI kablo ile de bir monitöre bağlayıp görüntülere bakalım. Raspbian’ın aksine işletim sistemi Pardus derhal ilk kurulumu otomatik olarak gerçekleştirecektir. İşlemler tamamlandıktan sonra Raspberry Pi’nin usb uçlarından birine klavyenizi bağlayın. Klavyeden enter tuşuna basın ve kullanıcı adı ve şifre olarak pardus yazın. Bundan sonra her ihtiyacınız olduğunda isim ve şifre aynıdır: pardus. Eğer aşağıda sağda görüldüğü gibi sürekli yazı satırları çıkıyorsa bunu şimdilik görmezden gelebilirsiniz.

 

Raspberry Pi - Pardus ARM - 09Raspberry Pi - Pardus ARM - 10

 

Adım 4: Pardus ve Giriş Ekranı

Aşağıdaki görselde gösterildiği gibi klavyeden Enter tuşuna basıldığı zaman bir giriş yapmanız istenecektir.

PardusARM GNU/Linux pardusarm
login: pardus
password: pardus

Not: Buradaki kullanıcı adı ve şifre PardusARM v3 içindir. Sonradan değiştirilebilir.
Giriş başarıyla sağlandıktan sonra masaüstüne erişmek üzere aşağıdaki kodu yazıp enter tuşuna basalım.
startx

Raspberry Pi - Pardus ARM - 11Raspberry Pi - Pardus ARM - 12

 

Adım 5: Pardus Masaüstü = Merhaba Pardus!

Startx kodundan sonra bir inci kıymeti kadar yegane şehrimiz İstanbul karşılıyor! Heeey! Bundan sonrası için artık istediğiniz her şey yapılabilir.

  1. Görsel notu
  2. Fare imlecinin şekli
  3. LXTerminal kod yazıp komut çalıştırırken kullanacağız
  4. Masaüstünü görüntüle
  5. Dosya yöneticisi
  6. Pardus Başlat

Raspberry Pi - Pardus ARM - 73

Adım 6: Pardus Masaüstü İncelemesi

Aşağıda yer alan görseller ile masaüstünü yakından inceleyelim. Keyfini çıkarın!

Raspberry Pi - Pardus ARM - 14Raspberry Pi - Pardus ARM - 16Raspberry Pi - Pardus ARM - 17Raspberry Pi - Pardus ARM - 18Raspberry Pi - Pardus ARM - 19Raspberry Pi - Pardus ARM - 20Raspberry Pi - Pardus ARM - 21Raspberry Pi - Pardus ARM - 22Raspberry Pi - Pardus ARM - 23Raspberry Pi - Pardus ARM - 24Raspberry Pi - Pardus ARM - 25Raspberry Pi - Pardus ARM - 26Raspberry Pi - Pardus ARM - 27Raspberry Pi - Pardus ARM - 28Raspberry Pi - Pardus ARM - 29Raspberry Pi - Pardus ARM - 30Raspberry Pi - Pardus ARM - 31Raspberry Pi - Pardus ARM - 32Raspberry Pi - Pardus ARM - 33Raspberry Pi - Pardus ARM - 34Raspberry Pi - Pardus ARM - 35

Adım 7: Pardus İnternet Bağlantısı İşlemleri

  • Burada kabloyla internet bağlantısını anlatacağız. Ethernet kablosunu modeminizde bulunan LAN portlarından birine bağlayıp kablonun diğer ucunu doğrudan Raspberry Pi kartınıza bağlayınız. (Görsel 1)
  • Internet bağlantınızın var olup olmadığını kontrol etmek için alt paneldeki program penceresini çalıştırınız. (Görsel 2)
  • Internet bağlantısı sağlandığı an IP adresinizi tarayıcınıza yazarak da kontrol sağlayabilirsiniz. (Görsel 3)
  • Ethernet kablosunu bağladıktan sonra sisteminizi yeniden başlatmanızda fayda vardır. Baştan başlattıktan sonra startx yazacağınız satıra şu satırı yazın:

sudo nano /etc/wpa.config

Açılan editör sayfasında şu değişkenleri yön tuşları ve klavyeniz yardımıyla düzenleyin:

ssid=”**modeminizin ismi**”

psk=”**wifi parola**”

CTRL + O tuşuyla kaydedin E tuşuna basarak onaylayın. Wrote 12 lines şeklinde bir uyarı aldığınızda işlem başarıyla tamamlanmış demektir. Bu editörde (^) simgesi CTRL tuşunun kullanılması gerektiğini ifade eder.CTRL + X editörü kapatır.

Şimdi startx diyerek masaüstümüze dönebiliriz. Masaüstünde sağ üst kısımda siyah logo üzerinde sağ tıklayarak bağlantı >> kablolu bağlantı kısmından da kontrol edebilirsiniz.
Pardus ile yüklü gelen internet tarayıcısına gelerek http://www.pardusarm.com adresini yazın ve enter tuşuna basın. Eğer bir sorun yaşamadıysanız internet bağlantınız var demektir.

 

Raspberry Pi - Pardus ARM - 36Raspberry Pi - Pardus ARM - 37Raspberry Pi - Pardus ARM - 38Raspberry Pi - Pardus ARM - 39Raspberry Pi - Pardus ARM - 40

 

Adım 8: Bonus: YouTube Video Dinleyici

Pardus terminali açıkken şu kodu yazın ve enter tuşuna basın:

mpsyt

Bu kod size YouTube video dinleyicisi programını açacaktır. Sevdiğiniz YouTube videolarının sadece sesini dinlemek için arama yaparken “/” yazıp arayacağınız içeriği yazıp enter tuşuna basın. Gelen listede numara seçimi yapıp dinlemeye başlayabilirsiniz. Çıkmak için “q” tuşuna basınız.

 

Raspberry Pi - Pardus ARM - 41

 

 

Adım 9: Bonus: Gizli Online Radyo Kodu

Bunca adım sizi yorduysa biraz da müzik dinleyelim. Kodu yazıp enter tuşuna basın ve elektronik müziğin 1999’dan bu yana nabzını tutan radyoyu dinleyin.
fg-radyo

Bu radyo hizmeti için teşekkür ederiz: http://www.futuregeneration.net/

Adım 10: Bonus: Pardus’u Güncellemek, SSH Aktifleştirmek, FTP’yi Aktifleştirmek, Şifre Değiştirmek, Web Sunucu, Matrix Ekran Koruyucu

Eğer kartınız çalışıyorsa öncelikle kapatın. Ardından tekrar başlatın ve giriş yapın. startx yazacağınız yere şu kodu yazın:

sudo pardus-ayar

Ayrıca yeri gelmişken bazı özel kodlardan bahsedelim. Ses çıkışını HDMI’dan veya ses çıkışı kısmından almak için şu kodlar doğrudan kullanılabilir:

sudo ses_hdmi

sudo

ses_kulaklik

Eğer dosyalar arasında gezinmek istiyorsanız bu kod tam size göre bir dosya gezgini sunmaktadır. Çıkmak için exit kodunu yazıp enter’a basın.
sudo mc
Siyah ekran üzerinde yazdığınız kodları hızlıca temizlemek için kod:
clear
Pmatrix ekran koruyucusunu aktifleştirmek için aşağıdaki kodu kullanın. Çıkmak için “q” tuşuna basın.
pmatrix
CTRL + ALT + DEL benzeri işlevi olan görev yöneticisini açmak için şu kodu kullanın. Çıkmak için “q” tuşuna basın.
htop
Mevcut internet bağlantınızı dinlemek için şu kodu kullanın:
sudo iptraf

Raspberry Pi - Pardus ARM - 42Raspberry Pi - Pardus ARM - 43Raspberry Pi - Pardus ARM - 44Raspberry Pi - Pardus ARM - 45Raspberry Pi - Pardus ARM - 46Raspberry Pi - Pardus ARM - 47Raspberry Pi - Pardus ARM - 48Raspberry Pi - Pardus ARM - 49Raspberry Pi - Pardus ARM - 50Raspberry Pi - Pardus ARM - 51Raspberry Pi - Pardus ARM - 52

 

Adım 11: Bonus: Terminal’de Çok Bilinen Kodlar

Bu aşağıda yer alan kodları hiçbir zaman unutmamakta fayda var.

  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get upgrade
  • sudo rpi-update
  • sudo apt-get dist-upgrade

Bu işlemlerden sonra sistemi yeniden başlatınız.

Adım 12: Bonus: Pardus Web Sunucusuyla Blog Yayınlamak

Her şeyden önce, mevcut internet bağlantımıza ait IP adresi nedir onu öğrenelim. Terminaldeyken şu kodu yazıp enter tuşuna basalım:
sudo ipconfig

inet addr olarak belirtilen şey bizim IP adresimizdir. Tarayıcınıza giderek bu IP adresine gidin. Örneğin 192.168.0.14

192.168.0.14/gazete

Bu işlem bir blog sayfası açacaktır. Kullanıcı adınız ve şifreniz “pardus” olarak önceden belirlenmişti. Bu sayfaya giriş yaparak yönetim sayfasından konu oluşturabilir, oluşturduğunuz konuya yazı yazıp düzenleyebilir/silebilir, yeni blog yayınları hazırlayabilirsiniz.

Raspberry Pi - Pardus ARM - 53Raspberry Pi - Pardus ARM - 54Raspberry Pi - Pardus ARM - 55Raspberry Pi - Pardus ARM - 56Raspberry Pi - Pardus ARM - 57Raspberry Pi - Pardus ARM - 5

 

Adım 13: Bonus: Pardus mu? Raspbian mı?

Rasbian-vs-Pardus

 

Pardusarm vs Raspian
PARDUS ARM RASPBIAN
Çıkış Tarihi 2015 2012
Menşei Türkiye İngiltere
Grafikler Çok İyi İyi
Değişiklikler Korunuyor Reset atınca kaybolabilir
Kurulum Süresi Daha Kısa Daha Uzun
Ses Kalitesi Çok Kaliteli Orta Kaliteli
Kod Yaygınlığı Az Örnek Var Çok Örnek Var
Dosya Boyutu 1.03GB 1.30GB (Raspbian Lite = 284MB)
Platform Debian Debian
Uyumluluk Pi 2’de Çalışıyor Pi 2 ve Pi 3’de çalışıyor
Python Kodları Terminal’de Çalışıyor Terminal’de Çalışıyor

 

Adım 14: Bonus: Pardus Üzerinden Arduino Mega Kartını Programlamak

Şimdi anlatılacak özellik çok heyecan vericidir. Çünkü Arduino kartlarını programlamak için size alternatif sunuluyor. Windows veya MAC bilgisayar olmadan da Arduino programlayabilirsiniz. Terminalde şu kodları çalıştıralım:

sudo apt-get install arduino

Eğer şifre sorarsa pardus yazıp ilerleyiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra Pardus’u yeniden başlatınız. Yeniden başlatıldıktan sonra masaüstüne kadar login olup startx diyerek gelin. Masaüstünde sol üstte yer alan Pardus Başlat’a tıklayın. Elektronik seçeneğinden Arduino IDE’yi seçip başlatın.

Şimdi bundan sonrası aynı alışkanlıklarınızın geçerli olduğu andır. Arduino kartınızı Raspberry Pi kartınızda bulunan usb uçlarından birine bağlayın. Arduino’nun
güç ışığı yanacaktır. Pardus Arduino’ya COM numarası atayacaktır. Tools seçeneği altından ilgili COM numarası otomatik olarak belirecektir. Bunu seçiniz.
Ardından Arduino IDE içerisinde File >> examples >> basics >> blink seçerek örnek kodu açalım >> upload tuşuna basarak Arduino kartımıza yükleyelim.

Raspberry Pi - Pardus ARM - 57Raspberry Pi - Pardus ARM - 58Raspberry Pi - Pardus ARM - 59Raspberry Pi - Pardus ARM - 60Raspberry Pi - Pardus ARM - 61Raspberry Pi - Pardus ARM - 62Raspberry Pi - Pardus ARM - 63Raspberry Pi - Pardus ARM - 64Raspberry Pi - Pardus ARM - 65Raspberry Pi - Pardus ARM - 66Raspberry Pi - Pardus ARM - 67Raspberry Pi - Pardus ARM - 68Raspberry Pi - Pardus ARM - 69Raspberry Pi - Pardus ARM - 70Raspberry Pi - Pardus ARM - 71Raspberry Pi - Pardus ARM - 72

 

 

Makale için Onur Yol’a Teşekkür ederiz. www.onuryolal.com

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ömer İPEK
Ömer İPEK
3 yıl önce

Pi B+ modelime pardus arm kurulabilir mi? kurulabilirse klavuz veya yönlendirme yaparsanız sevinirim.

Masoud Toorani
Yönetici
Reply to  Ömer İPEK
3 yıl önce

Merhabalar,

Linkler üzerinden gerekli dokümanlara erişebilirsiniz.

https://www.pardus.org.tr/haberler/pardus-arm64-aarch64-sunucu-destegi/

https://www.pardus.org.tr/surumler/