Herkese merhaba! Geçtiğimiz hafta sizlere Raspberry Pi Pico’yu tanıtmıştım. Raspberry Pi ailesinin ilk mikro denetleyicisi olma unvanını taşıyan Pico, 32 bitlik çift çekirdekli işlemcisiyle klasmanındaki rakibi Arduino ailesinden oldukça üstün özelliklere sahip. Pi Pico kartınızla yapacağınız projelerinizi C++ veya MicroPython dillerini kullanarak programlayabileceğinizden de bahsetmiştim. Sizlere bu yazımda Pico kartınıza nasıl MicroPython kurulumu yapacağınızla ilgili küçük bir rehber hazırladım. SAMM Teknoloji ailesi olarak Raspberry Pi Pico ile yapacağınız projeleri merakla bekliyoruz, iyi üretmeler!

1. Adım: Tonny ile Pi Pico Kullanmak için Temel Kurulum

Tonny.org sitesinden ücretsiz IDE indirmek

Bu rehberde kartımıza program yüklemek için Raspberry Pi Foundation tarafından da önerilen ücretsiz ve açık kaynak bir derleyici olan Tonny’yi kullanacağız. Windows, Mac, Linux her OS’ta kullanılabilen Tonny’yi tonny.org adresine giderek indirebilirsiniz.

Tonny IDE’si yaklaşık 20MB, bu sayede birkaç saniye içerisinde bilgisayarınıza iniyor. İndikten sonra da aşina olduğumuz kullanıcı sözleşmesini kabul etme ve “next” adımlarını takip ederek birkaç dakika içerisinde IDE’mizi de kurmuş oluyoruz.

Tonny IDE’nin Windows kurulum aşamaları

Tonny IDE’sini ilk defa çalıştırdığımızda dil ve başlatma seçimi yapmamız gerekecek. Burada BETA sürümünde bir Türkçe dil paketi olduğunu da görüyoruz ama ben kuruluma İngilizce olarak devam edeceğim. “Initial Settings” menüsünde de Raspberry Pi seçeneği var, yine burada da Standart paketi seçerek devam ediyorum.

Tonny IDE başlatma kurulumu

Bu adımları tamamladığımızda Thonny’deki ilk projemiz açılmış oluyor. Şimdi Tonny IDE’mize Raspberry Pi Pico kullanacağımızı haber vermemiz gerekli 😊 İlk önce Pico kartımızı USB ile bilgisayarımıza bağlıyoruz ardından Tools -> Options menüsünü açıyoruz.

Tonny IDE Options Menüsü

Options menüsünde yukarıdaki tablardan “Interpretter”i seçerek açılır menüden “MicroPython, (Raspberry Pi Pico)” seçeceğini işaretleyeceğiz. Benim elimde bir Pico kart olmadığından buradaki menüde gözükmüyor ancak “Port” menüsünde kartınızı görmeniz ve dilerseniz onu seçmeniz gerekli. Daha sonra “OK”a basarak bu işlemi bitiriyoruz.

Tonny IDE’ye Raspberry Pi Pico’yu tanıtma

Tonny’nin ana ekranına döndüğümüzde üst menüde bulunan “STOP” ikonuna tıkladığımızda Pico kartımızın içine MicroPython dosyasını yüklemeye başlamalı. Eğer bu gerçekleşmediyse manuel kurulumu 2. Adımda anlatacağım.

2. Adım: Pi Pico’nun içine MicroPython Kurmak

Eğer Tonny IDE ile MicroPython eklentisi kuramadıysanız manuel olarak da kurulumu yapabilirsiniz. Sizlerle ilk yazımda da paylaştığım Raspberry Pi Pico’nun Başlangıç Sayfasına gitmemiz gerekli. Kartımıza gerekli kurulumu yapmak için “Getting Started with MicroPython” tabından UF2 dosyasını indirmeliyiz.

Raspberry Pi Pico için UF2 dosyasını indirme

Bilgisayarımıza takılı olan Raspberry Pi Pico kartımızı çıkarıyoruz ve üzerindeki BOOTSEL butonuna basılı tutarak USB bağlantısı tekrar yapıyoruz (Getting started with MicroPython sayfasında hangi butona basacağını gösteriyor.). Bağlantıyı gerçekleştirdiğiniz anda ekranınızda otomatik olarak Pico ya ait bir pencere açılacak. Yapmanız gereken tek şey UF2 dosyasını sürükleyip bu dosyanın içine kopyalamak. Daha sonra Raspberry Pi Pico kartınız otomatik olarak bağlantıyı kesip reboot yapacaktır. MicroPython yüklememiz tamamlandı!

3. Adım: İlk program “Blink”

Raspberry Pi Pico kartımız üzerinde gömülü olarak bulunan LED’imiz 1 saniye yanıp 1 saniye sönecek şekilde programlayacağımız bu örnek, çalıştıracağımız ilk program olacak!

Öncelikle bilgisayarıma “blink.py” adında bir proje kaydederek projemi yazmaya başlıyorum.

Blink pyton dosyasını kaydetme

Bu projemiz için GPIO pinlerini kontrol etmek üzere “Pin” ve bekleme komutu ekleyebilmek için “Timer” kütüphanelerimi projeme ekliyorum. Raspberry Pi Pico kartımızın üzerindeki LED’imiz 25. Pine bağlı olduğundan başlangıcımı onu bir çıktı (OUT) pini olarak atayarak yapıyorum. 1 sn bekleme kodu için küçük bir fonksiyon yazıyoruz, bu fonksiyon LED’in en son durumunu 1 saniyede bir kontrol ederek duruma göre LED’i yakıyor ya da söndürüyor (boolean bir değişken yanık durumda True, sönük durumda False çıktısı veriyor).

“Blink” Python kodu

Yeşil renkli “RUN” ikonuna tıklayarak projemizi Pico kartımıza göndererek ilk çıktımızı görebiliriz. İşlem tamam!

Son olarak isterseniz Raspberry Pi’nin MicroPython ile ilgili olan kitabını bu linkten ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

New book: Get Started with MicroPython on Raspberry Pi Pico

 

Kaynakça

Bu adımların hepsini bir video ile izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=zlKJ5hvfs6s

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Arda kaan
Arda kaan
2 yıl önce

Mobil üzerinden kurulum yapabilirsiniz micro Python ı mobilden atabilirmiyiz

Bilgehan
Bilgehan
Reply to  Arda kaan
2 yıl önce

Kartın kurulumunu yapamazsın ama belki bazı programlarla picoya kod yazabilirsin

Teyfik
Teyfik
2 yıl önce

Merhaba pi pico ile proje çalışmaları yapmak istiyorum.
Pi pico kod koruması nasıl yapılıyor Bilgi verirmisiniz.