Raspberry Pi ve Endüstriyel Uygulamaları

Ocak 2019 ICT Media Dergisinde yayınlanan yazımız: Raspberry Pi ve Endüstriyel Uygulamaları

Teknolojinin yaygınlaşması kurumlar ve bireyler düzeyinde çok farklı bir süreç izliyor. Bazı teknolojiler öncelikle kişisel kullanım için karşılık bulsa da, bazı teknolojilerin hayata geçtiği alanlar ise sadece kurumsal uygulamalar olabiliyor.

Buradaki temel ayrım ise teknolojinin düzeyi ile alakalı. İleri teknolojiye sahip olmayan görece ucuz ve endüstriyel standartlardan uzak teknolojiler son kullanıcı tarafında çok fazla yaygınlaşabiliyor.

Aynı yöntem ile yaklaştığımızda endüstriyel standartları sağlayan, ileri teknoloji diyebileceğimiz cihazların maliyetlerinin daha yüksek olması nedeni ile kurumsal uygulamalar dışında kişisel kullanıma geçmesi çok zor oluyor. Bunların dışında ise orta seviye teknoloji alanlarında ise bir geçişkenlik görebiliyoruz. Son kullanıcıya hitap eden bir teknoloji kurumsal uygulamalarda başka bir amaç ve şekilde hayat bulabiliyor. Aynı şekilde endüstride görebildiğimiz bir teknoloji zamanla kişisel kullanımlar içim hayatımıza girebiliyor.

 

Bu noktadan hareketle eğitim projelerinde, öğrencilerin bilgisayara ulaşımını kolaylaştırmak amacı ile başlayan Raspberry Pi projesinin bu orta seviye alanda geçişkenliğine değinmek istiyorum.

5 dolarlık fiyatı ile dünyanın en ucuz bilgisayarı olma özelliğine sahip olan Raspberry Pi ana ürün modellerinde sahip olduğu yetenekler sayesinde endüstriyel uygulamalarda karşımıza çokça çıkıyor. Bu uygulamalara örnek verecek olursak;

Thin Client Uygulamaları
Kamu kurumları başta olmak üzere çok fazla sayıda personelin istihdam edildiği işletmelerde kişisel bilgisayarlara alternatif olarak konumlanan thin client sistemler kişisel bilgisayarlara göre daha kolay şeklide yönetilebiliyor.

Mevcut thin client uygulamalarında kullanılan mini bilgisayarlar ise nerdeyse kişisel bilgisayar fiyatına yakın. Hem kurulum hem de işletme sırasındaki maliyetleri de yüksek olan mini bilgisayarlara alternatif olarak konumlanan Raspberry Pi Tabanlı Thin Client sistemleri ise hem kurulum aşamasında hem de işletme sırasında oldukça avantajlı durumda.

70 Dolar civarında kurulum maliyeti ile oldukça avantajlı bir sahip olunan Raspberry Pi seti, işletme sırasında özellikle düşük enerji tüketimi ile öne çıkıyor. Maksimum güç tüketimi 13W olan Raspberry Pi ile işletme sırasında enerji masrafarını en aza indirerek buradan da kazanç sağlayabilirsiniz.

Thin Client uygulamaları dışında özellikle hastaneler gibi sabit işlerde kullanılan kişisel bilgisayarların da Raspberry Pi ile değiştirilmesi mümkün durumda.

Digital Signage

Raspberry Pi’nin uygulama olarak karşımıza çıktığı bir diğer alan ise Digital Signage uygulamaları oluyor. Raspberry Pi’nin sahip olduğu HDMI desteği sayesinde 1080P videoları kolaylıkla cihaz üzerinde oynatabilirsiniz.
 Raspberry Pi Digital Signage Uygulamaları

Raspberry Pi tabanlı PiDigiSign yazılımı sayesinde mevcut tüm ekranlarınızı uzaktan kontrol edilebilir hale getirebilir, kurumsal ekranlarınızın yönetimini için uygun maliyetli bir çözüme geçiş yapabilirsiniz.

Endüstriyel Uygulamalar

Raspberry Pi Endüstriyel Uygulamaları

Pahalı PLC sistemlerinin yerine yerli tasarım MedIOEx kartı ile Raspberry Pi’yi PLC’ye alternatifi olarak konumlandırabilirsiniz. Kullanımı zor ve karmaşık PLC sistemleri yerine ihtiyaçlarınıza özgü olarak kolayca programlayabileceğiz Raspberry Pi MedIOEx kartı ile otomasyon sistemlerinizi daha kolay şekilde yönetebilirsiniz. Ray montaj kutusu sayesinde cihazını tüm panolara kolaylıkla monte edebilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments