2020’DEN SON Pİ HABERLERİ

Raspberry Pi OS güncellemesi [Aralık 2020]

 

2020 son Pi haberleri demişken, Raspberry Pi bilgisayarımızda Linux, Ubuntu gibi işletim sistemlerini kullanabileceğimizden bahsetmiştik, hatta Ubuntu 20.04 LTS’in nasıl yükleneceğiyle ilgili bir rehber de hazırlamıştım. Bunların yanında Raspberry Foundation tarafından geliştirilen, her yıl da kendisini güncellenmeye ve güzelleşmeye devam eden Raspberry Pi OS da en iyi seçeneklerden. Şirketin gelenekselleşmiş faaliyetlerinden biri olarak her yıl sonunda bir güncelleme geliyor.

Temel olarak bahsetmek gerekirse;

  • Chromium’dan izlenen videoların kalitesi arttırıldı.
  • Artık tarayıcı üzerinden Google Meet, Zoom, MS Teams görüşmelerine katılabiliyoruz.
  • Pulse Audio ile aynı anda iki ses kaynağından (tarayıcı + vlc player örneğin) ses alabileceğiz, bu güncellemeden önce Youtube’dan Vimeo’ya geçtiğinizde ses gelmezdi (:
  • Artık Raspberry Pi bilgisayarınızdan belgeleri yazdırmak daha kolay.
  • Görme engelli bireyler için erişilebilirlik ayarları çeşitlendi.
  • Durum LED’ini istediğiniz gibi programlayabiliyorsunuz.
  • Raspberry Pi Case Fan’ın kontrolünü “Ayarlar” menüsünden kolayca yapabiliyorsunuz.

Bu arada yeni ürünleri de buradan göz atabilirsiniz.

Detaylı olarak incelemek isterseniz;

  • Chromium: Chrome şüphesiz mobil ve masaüstü cihazlarda en çok kullandığımız tarayıcılardan biri. Chromium ise Chrome’un açık kaynak kodlarından inşa edilen Chromium tam da Raspberry’nin “Open Source” karakterine uygun bir tarayıcı. Raspberry Pi ekibi bu sürümle web üzerinden video izleme deneyimini güzelleştirmek için bazı yükseltmeler yapmış. Ayrıca artık Chromium üzerinden Google Meet, MS Teams ve Zoom gibi video görüşme platformlarını kullanabiliyoruz!

 

  • PulseAudio: Linux’da ses kullanmak biraz karmaşık bir yapıya sahip. Öyle ki herkes mevcut kütüphane ve programları beğenmeyip kendisininkini ürettiğinden, ortalık biraz da kalabalık. Bunlardan en çok kullanılanı ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) bu güncellemeye kadar Raspberry Pi OS’ta da vardı. ALSA’nın pek çok geri kalmış özelliğiyle birlikte en eski moda olanı da Bluetooth ile ses iletememesi. Bunun için Raspberry ekibi bir yama yapıyormuş ama artık buna da gerek kalmayacak bir yazılım kullanmaya başlamışlar: Pulse Audio.

 

  • Yazdırma: Pi OS’da bunu için kullanabileceğiniz CUPS (Common Unix Printing System) adında bir program var aslında. Ancak bunu kendiniz indirmeniz ve bazı bağlantıları sizin yapmanız gerekiyordu. Artık bu program da Raspberry Pi OS’un bir parçası haline geldi (:

 

Güncelleme Yapma

Eğer hali hazırda yazılımınızı güncellediniz ama bir şeylerin düzelmediğiniz görüyorsanız şu komutları kullanabilirsiniz.

Eğer Pulse Audio güncellenmediyse;

rm ~/.asoundrc

sudo apt purge pimixer

sudo apt update

sudo apt full-upgrade

reboot

 

MagPi 100 Sayısı!

Bu ay Raspberry Pi’ın resmi dergisi MagPi yayınlanalı tam 100 ay olmuş! MagPi topluluktan pek çok açık kaynak projenin, Rasberry ile harikalar yaratan insanların ve topluluk etkinliklerinin olduğu aylık bir dergi. Eğer hala okumadıysanız Raspberry Pi’ınızda geçmiş sayıların PDF’lerine ulaşabilirsiniz ( ya da https://magpi.raspberrypi.org/issues  adresinden ücretsiz indirebilirsiniz)

Raspberry Pi Handbook 2021

2020 son pi haberleri arasında bu yepyeni el kitabıyla Raspberry Pi yolculuğunuza başlamanız daha kolay olacak (: Raspberry ile ilgili bilmeniz gereken çoğu temel bilgiyi içeren bu 200 sayfalık kitapta Raspberry Pi ile elektronik projelere başlamaktan size ilham olacak projelere, pratik rehberlerden Pi kartınıza ek olarak temin edebileceğiniz diğer donanım ve kasaların incelemelerine kadar pek çok yararlı bilgi var. Satır satır okumasanız da mutlaka göz atmanız gereken bu kitaba şuradan(https://magpi.raspberrypi.org/books/handbook-2021 ) ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

2020 son Pi haberlerini ve daha fazlasını aşağıdaki link üzerinden de inceleyebilirsiniz.

https://www.raspberrypi.org/blog/new-raspberry-pi-os-release-december-2020/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments