microbit ile sulama otomasyonu

Selam! Raspberry birbirinden güzel haberleri yıl sonuna saklayınca proje yazılarımıza biraz ara vermek durumunda kaldım. Bugün en sevdiğim maker platformu Instructables’tan bir Microbit projesiyle sizlerleyim. Micro:bit ile yaptığımız bir önceki proje “Elle Kumanda Edilen Micro:bit Araba Yapalım” yazısına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Peki bu sefer Micro:bit ile Sulama Otomasyonu yapmaya ne dersiniz?

Hazır fırsat doğmuşken Micro:bit Topluluğu’na dair iki haberimizi de paylaşalım. Bunlardan biri Micro:bit V2 adıyla yeni ve daha gelişmiş bir kart çıkardı! Yeni kartın özelliklerinden biraz bahsetmek gerekirse ilk dikkatimizi çeken özellik artık Micro:bit üzerinde gömülü özelliklere mikrofon ve hoparlörü de kattı. Bunun yanında A&B butonlarına ek olarak bir açma kapama butonu ve Bluetooth 5.0 desteği de Micro:bit V2 ile bizleri karşılıyor, anlaşılan V5’te gömülü motor bile göreceğiz 😀

Microbit ile Sulama Otomasyonu 1

 

İkinci haberimizse Autodesk tarafından geliştirilen ve ücretsiz olarak kullanıma açık olan Tinkercad platformunda artık Micro:bit ile blok kodlama yapabiliyoruz! Zaten Make Code ve Scrach ile yapabiliyorduk ancak çocukların hazırladıkları projeleri artık bulut üzerinde de depolayabileceğimiz ve tüm Maker çalışmalarını tek bir platformda toplayabiliyor olmak onların gelişimlerini izlemek adına çok güzel bence. (Tinkercad’de öğretmenlerin sınıf açabildiğini biliyor muydunuz? Bu konuda bir rehber isterseniz lütfen yorumlarda beni haberdar edin!)

Microbit ile Sulama Otomasyonu 2

 

Eğitim materyallerinin her gün daha iyi bir seviyeye ve ulaşılabilir hale gelmesi beni çok umutlandırıyor 😊 Mahalleden haberler kısmını da paylaştığımıza göre projemize geçebiliriz! Projemizin yazarı Instructables’tan thediylife, bu projeyi bizlerle paylaştığı için teşekkür ederim.

 

Micro:bit ile Sulama Otomasyonu Malzemeleri

 

Micro:bit ile Sulama Otomasyonu Devresi

Microbit ile Sulama Otomasyonu 3

 

Micro:bit’in

  • 0 pinine toprak nem sensörünün sinyal bacağını
  • 2 pinine rölenin sinyal bacağını (S adlı oluyor genelde)
  • GND ve 3V pinlerineyse toprak ve güç hattını bağlıyoruz.

DC motorun (+) bacağı güç kaynağının (+) bacağına bağlıyken (-) bacağı rölenin “common” (genellikle ortada olan NO veya NC yazmayan bacak) bağlayarak röle ile kontrol edilebilir hale getiriyoruz.

Güç kaynağının, rölenin ve sensörün (-) bacağını toprak; rölenin ve sensörün (+) bacağını güç hattına bağlayarak devremizi tamamlıyoruz.

Programlama

Microbit ile Sulama Otomasyonu 4

 

Programımıza geçmeden önce nem sensörünün nasıl çalıştığından bahsedelim. Sensörümüz toprak ıslakken 0’a yakın minimum değerlerde gezerken toprak kurudukça gönderdiği sinyal değeri 1023’e yakınlaşır. Bu sebeple toprağın nem durumunu değerlendirdiğimiz eğer-ise (if-else) yapısında sınırımızı 600 olarak belirliyoruz.

Programımız oldukça basit, Micro:bit kartımız sürekli P0 pinine bağlı sensörden veri çekerken bir şartlı kontrol yapısıyla (if-else / eğer-ise) bu veriyi yazdığı “nem” değişkenini kontrol ediyor. Toprağın nemi azaldığında (nem verisi 1023’e yaklaştığında) kartımızın üzerindeki dot matrix üzgün yüz ifadesi alırken, P2 pinine bağladığımız röleyi 5sn boyunca açacak “HIGH” veya “YÜKSEK” komutunu göndererek su pompasının suyu pompalamasını sağlıyor. Daha sonra röleyi kapatarak toprak nemli olduğu sürece kapalı durumda kalmasını ve dot matrixte güler yüz olmasını sağlıyor.

Soldaki kod ise Micro:bit kartımızın üzerindeki A butonuna basıldığında manuel olarak sulama yapılmasını sağlayan koddur, isteğe bağlı olarak eklemeyebilirsiniz 😊

 

Sulama Otomasyonu Düzeneği

Buraya kadar devremizi kurup kodumuzu yükleyip olası hatalarımızı tespit ettik. Tüm düzeneğin doğru çalıştığından eminsek artık sistemimizi kullanılabilir hale getirebiliriz. Bu Instructable’ın yazarı “thediylife” elindeki malzemelerle şöyle bir sistem kurmuş. Biz de elimizdeki malzemelerle taklit edebiliriz.

Sulama Otomasyonu 1

Sulama Otomasyonu 2

 

Harikasın!

Süper, bir projenin daha sonuna geldik! Sorularınız varsa yorum olarak bırakabilirsiniz, bunun yanında “Şu projeyi de yapsak!” gibi önerileriniz varsa onları da bekliyorum 😊 Birlikte yapmak ve öğrenmek en iyisi. Üretken günler dilerim!

Sulama Otomasyonu 3

 

Kaynakça

Instructables Maker platformu: https://www.instructables.com

Projenin yazarı: https://www.instructables.com/member/thediylife/

Projenin orijinal metni: https://www.instructables.com/Automatic-Plant-Watering-System-Using-a-Microbit/

 

NOT: Türkçe kod ve devre görseli yazarımız tarafından hazırlanmıştır. Yazı çeviri değil özgün metindir.

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments