micro-bit-pedometer-project-2-01

Herkese merhabalar,

Adımlarımızı saymak için telefonlarımıza indirebileceğimiz bir çok uygulama mevcut. Bu uygulamalar gün içinde attığımız adımları sayıp bize gösterebiliyor. Peki bunu micro:bit ile nasıl yaparız? micro:bit projelerimize başlangıcı “Adım Sayar” projemiz ile yapıyoruz. Başlayalım!

1. Gerekli Malzemeler:

  • micro:bit
  • Mikro USB Kablo
  • Lastik ya da kumaş

2. Proje Tanımı

Projemizin kısaca nasıl çalışacağından bahsedelim. Attığımız her adımda micro:bit ayağımızı kaldırdığımız ve yere koyduğumuz andaki sarsıntıyı algılayacak  ve üzerindeki ledler ile bize adım sayısını gösterecek.

3.Kod Blokları

Tabii, bunun için micro:bit’in adım sayımızı bir yerde tutması gerekiyor. Bunun için “adimSayisi” adlı bir değişken tanımlıyoruz. “Varibles” altındaki “Make a Variable” kod bloğuyla değişkenleri tanımlayabiliriz.

micro:bit MakeCode ile Değişken Tanımlama
micro:bit MakeCode Değişken Tanımlama

micro:bit Make a Variable Kod Bloğu

Değişkenimize adimSayar ismini verip devamında başlangıç değerini 0 yapıyoruz.Her sallandığında ise değişkenimiz bir artacak.

“On Shake” kod bloğu micro:bit sallandığında tetiklenen kod bloğudur.

“change adimSayar by 1 ” kod bloğu ise adimSayar değişkenini bir artıracak. Eğer  değişkeni  iki yada farklı değerde artırmak istiyorsanız “1” yerine artırmak istediğiniz değeri girebilirsiniz.

micro:bit on shake Kod Bloğu

Devamında adimSayar’ı ledler üzerinde göstermemiz gerek. Bunu da “Show Number” kod bloğuyla yapacağız. Her adım attığımızda adım sayacı artacağı ve micro:bit de bize bunu sürekli göstereceği için adimSayar’i sürekli tekrarla kod bloğu içine yerleştiriyoruz.

Adım Sayarı sıfırlamak istediğimizde ise herhangi bir butona tıklandığında AdimSayar=0; diyerek sıfırlama işlemini yapıyoruz.

4. Projeyi micro:bit’e Yükleme

Projeye isim verip daha sonra indirip micro:bit’e yüklüyoruz. Ardından lastik veya bant ile micro:bit’i bacağımıza takıyoruz. Yürüdüğünüzde micro:bit size kaç adım attığınızı gösterecek.

micro:bit Adım Sayar Projesi

İpucu: Adım sayınızı gösterirken micro:bit’in bazen geri kaldığını farkettiniz mi? Micro:bit atılan bir adım için adım sayısını gösterdiği esnada yeni bir adım atmış olabilirsiniz. Bu durumda “Stop Animation” kod bloğunu ekleyerek gecikmenin önüne geçmiş oluyoruz ! Kodlarımız artık daha sağlıklı çalışıyor!

micro:bit Stop Animation Kod Bloğu

Micro:bit ile yaptığınız projelerde sosyal medyada #MarketSamm ve #microbitTurkiye etiketlerini eklemeyi unutmayın! Bir sonraki projede görüşmek üzere. 🙂

 

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
dasdsa
1 yıl önce

cok iyi