micro-bit-plant-3-02

Herkese merhabalar,

Acıbadem IOT Store Ürünlerinden ilki Maker Lamp ile otomatik yanan masa lambası projemizi yapmıştık. İkinci projemiz Maker Lamp ile entegreli geliştirebileceğiniz “Akıllı Tarım” Projesi olacak. micro:bit ile analog pin okuyarak 5×5 matris ekranda oldukça işlevsel plot Bar grafik bloğunu kullanarak kodlamamızı tamamlayacağız.

Başlayalım!

micro:bit ile daha önce çalışmadıysanız micro:bit programlamaya başlangıcı ve kod yükleme kısmını detaylıca anlattığımız micro:bit Programlamaya Başlangıç yazımızı inceleyebilirsiniz.

Gerekli malzemeler:

 

 

 

 

 

 

micro:bit Programlama

Buraya tıklayarak micro:bit’in web sitesine gidip yeni bir proje oluşturuyoruz. Toprak nem sensörümüzü bir ucunu micro:bit’in P2 pinine diğer ucunu 3V’a bağlıyoruz. Analog değer okuyarak işe başlıyoruz. Logic menüsünden if-else kod bloğunu alıyoruz. Ardından Input sekmesi altından buton A is pressed kod bloğunu alıyoruz. Bu kod bloğu if then kısmındaki alana yerleştirerek show number blogu ekliyoruz.Ardından Advanced kısmında yer alan pins menüsündeki analog read pin P2  bloğunu ekleyerek görseldeki algoritmamızı hazırlıyoruz. Projemizi micro:bit’e yükleyelim.

A butonuna basarak değerimizi okuyoruz. Burada yaptığımız ölçümde sensör boşta iken biz 260 analog değerini okuduk. Projemizin stabil çalışabilmesi için bu değeri not alarak bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

Projelerimizde 5×5 matris ekranda oldukça işlevselleştiren plot bar grafik bloğunu kullanacağız. Blogu Led menüsü altında bulabilirsiniz.Burada up to kısmı aslında bir map fonksiyonu barındırıyor. 0-1023’e kadar okuduğumuz değerleri 5×5 matris ekranda grafik olarak tanımlıyor. Yani analog pin’den okunan değer 1023 ise tüm led’ler yanacak, değerler düştükçe yanan pin sayısı kademeli olarak azalacaktır.

Burada küçük bir ayrıntı var: A butonuna bastığımızda okuduğumuz değeri kaydetmiştik. Bu değeri analog read pin P2 değerinden çıkarmak için Math menüsü altındaki  0-0 çıkarma işlemini kullanıyoruz.

Projeyi micro:bit simülasyonunda çalıştıralım:

 

 

 

 

 

 

 

Bir sonraki projede görüşmek üzere!

Benzer projeyi yapmanız durumda aşağıdaki hashtagleri eklemeyi unutmayın! 🙂#faydaicinuret #acibademokullari #acibademiotstore #mucitatolyesi#microbitTurkey  #MarketSamm

**Proje Sami Epbaygün hocamızın danışmanlığında Acıbadem Okulları öğrencileri tarafından yapılmıştır.

micro:bit Türkiye Facebook grubumuza katılarak yeni projelerden, eğitimlerden ve gelişmelerden haberdar olun!

 

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments