micro-bit-desk-lamp-4-02

Herkese merhabalar,

Acıbadem IOT Store Ürünlerinden ilki “Maker Lamp” ile micro:bit projelerimize başlıyoruz. Ahşap Atölyemiz ve Mucit Atölyemiz ortaklığında gercekleştirilen micro:bit ürün geliştirme serimizin ilk ürünü otomatik yanan masa lambası. micro:bit ile pin kontrolü sayesinde mevcut sensörleri kullanarak karanlıkta yanan masa lambamızın kodlama ve montajını gercekleştireceğiz.

 

Başlayalım!

micro:bit ile daha önce çalışmadıysanız micro:bit programlamaya başlangıcı ve kod yükleme kısmını detaylıca anlattığımız micro:bit Programlamaya Başlangıç yazımızı inceleyebilirsiniz.

Gerekli malzemeler:

 

micro:bit Programlama

Buraya tıklayarak micro:bit’in web sitesine gidiyoruz ve yeni bir proje oluşturuyoruz. micro:bit’in üzerindeki ışık sensörü ile ortamın ışık şiddetini ölçerek ile işe başlıyoruz. Burada yaptığımız ölçüm projemizin stabil çalışabilmesi için önemli, çünkü masa lambamızı hangi ortamda kullanacak isek o ortamın ışık değerlerine ihtiyacımız olacak.

Tabii, bunun için micro:bit’in ışık kapalı iken ölçülen değeri bir yerde tutması gerekiyor. Bunun için isik_sensoru adlı bir değişken tanımlıyoruz. Varibles altındaki Make a Variable kod bloğuyla değişkenleri tanımlayabiliriz.

Burada küçük bir ayrıntı var: ışık sensörü 5×5 matris ekrandan ölçüldüğü için hem ölçüm yapıp hem değeri ekranda görmemiz yanlış değerler okumamıza neden olabilir. Bu nedenle yukardaki algoritma tercih edildi. A butonuna bastığımızda değer atanarak B butonu ile atanan değeri okuyabileceğiz. Bu değeri not alarak ışık açık ve kapalı konumdaki ölçümü de kaydediyoruz.

Logic menüsünden if-else kod bloğunu alıyoruz. Ardından yine Logic sekmesi altından 0 < 0 kod bloğunu alıyoruz. Bu kod bloğu if then kısmındaki alana yerleştirerek “isik_sensoru” değişkenimiz < karanlıkta ölçtüğümüz değerin fazlası bir değer olacak şekilde yazıyoruz. Görseldeki algoritmamızı hazırlayarak projemizi micro:bit’e yükleyelim.

Projeyi micro:bit simülasyonunda çalıştıralım:

 

Projenin Javascript kodlarına bakmak için:

Bir sonraki projede görüşmek üzere!

Benzer projeyi yapmanız durumda aşağıdaki hashtagleri eklemeyi unutmayın! 🙂 #faydaicinuret #acibademokullari #acibademiotstore #mucitatolyesi #microbitTurkey  #MarketSamm 

**Proje Sami Epbaygün hocamızın danışmanlığında Acıbadem Okulları öğrencileri tarafından yapılmıştır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments