micro-bit-thermometer-01

Herkese merhabalar,

Bu hafta micro:bit dersleri serimizde ortam sıcaklığını ölçmeyi öğreneceğiz. micro:bit üzerinde sıcaklık sensörünü bulmaya çalışırsanız göremeyeceksiniz, çünkü üzerinde harici olarak bir sıcaklık sensörü mevcut değil. Peki sıcaklığı nasıl ölçeceğiz derseniz, aslında üstündeki işlemcinin sıcaklığını ölçeceğiz. Bu da bize yaklaşık olarak ortam sıcaklık değerini verebilmektedir.

Başlayalım !

Proje Tanımı:

Micro:biti her salladığımızda bize ortam sıcaklığını söyleyecek. Farklı değerler alabilmek için micro:bit’i hem soğuk su şişesi hem de kalorifere yaklaştırarak sıcaklığın nasıl değiştiğini gözlemleyeceğiz.

Gerekli Malzemeler:

  • micro:bit
  • Mikro USB Kablo
  • Soğuk Nesne(Soğuk su şişesi veya soğuk zemin)
  • Soğuk Nesne(Kalorifer veya micro:bit’i avuç içinde bir süre tutma)

Micro:bit Programlama:

Buraya tıklayarak web sitesine gidiyoruz. Yeni bir proje oluşturup projeye sicaklikOlcumu adını veriyoruz.

Sıcaklık değerini almak için “Input” sekmesi altındaki “temperature” kod bloğunu kullanacağız. Variables sekmesi altında Make a Variable’a tıklayarak  “sicaklik” isimli yeni bir değişken oluşturalım.

Ardından oluşturduğumuz bu değişkene temperature’den gelen değeri atayalım. micro:bit’i her salladığımızda bize değeri söylemesi için “on shake” kod bloğunu kullanıyoruz. Değeri micro:bit üzerindeki ledler üzerinde gösterecek.

Ardından kodu indirip micro:bit’e yüklüyoruz. Her salladığımızda micro:bit bize sıcaklık değerini gösterecek. micro:bit’i avcunuzun içine alıp biraz beklettiğinizde sıcaklık değerinin arttığını göreceksiniz!

micro:bit ile ilk defa çalışıyorsanız micro:bit’e proje yükleme ile ilgili adımlara micro:bit Programlamaya Başlangıç yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Projeyi micro:bit simülasyonunda çalıştıralım:

Projenin Javascript kodlarına bakmak için:

Bir sonraki projede görüşmek üzere!

micro:bit ile yaptığınız projelerde #microbitTurkey ve #MarketSamm etiketlerini ekleyerek paylaşmayı unutmayın! 🙂

Buraya tıklayarak micro:bit Facebook grubumuza katılın!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments