microbit programlama

Herkese merhabalar,

Bu hafta micro:bit ‘lerle eğlenceli ve interaktif bir oyun kodluyoruz. Projemizde iki micro:bit kullandık, siz dilerseniz daha fazla micro:bit’le aynı projeyi de yapabilirsiniz.

micro:bit ile daha önce çalışmadıysanız micro:bit programlamaya başlangıcı ve kod yükleme kısmını detaylıca anlattığımız micro:bit Programlamaya Başlangıç yazımızı inceleyebilirsiniz.

Projemizin çalışma şekli şu şekilde; kağıt üzerinde oluşturduğumuz bir deseni micro:bit üzerinde bulunan ledler ile göstereceğiz. Bunu yaparken ise iki micro:bit’in haberleşmesini sağlayacağız.

microbit programlama

Yazacağımız programda birinci micro:bit ikinci micro:bit’e veri göndererek istediğimiz şekli çizmemizi sağlayacak!:) Bu proje micro:bit ile yapılabilecek en eğlenceli grup aktivitelerinden biri. 🙂

microbit programlama

Kağıda çizdiğimiz Cin Ali desenin micro:bit üzerindeki ledlerle oluşturulmuş hali:

microbit programlama

**micro:bit üzerindeki ledler 5×5 LED Matris olacağından kağıt üzerindeki desende de buna dikkat ederek çizim yapıyoruz.

Malzemeler:

Öncelikle micro:bit’imizi programlayıp kodu micro:bit’e yüklüyoruz. microbit.org web sayfasına gidip Let’s Code sekmesine tıklıyoruz. Ardından Makecode Editörü’nü seçerek kodlarımızı yazıyoruz.

Projemizde ise bir micro:bit’ten diğer micro:bit’e veri göndereceğiz, yani iki micro:bit’i haberleştireceğiz. Haberleşme ile ilgili kullanacağımız kod blokları Radio sekmesi altında bulunmaktadır.

micro:bit üzerinde 5×5 LED matris bulunmakta, dolayısıyla istediğimiz deseni tasarlarken 5×5 boyutta olmasına dikkat etmemiz gerekiyor.

microbit 5X5 led matrixKodları kısaca açıklamak gerekirse;

micro:bit üzerindeki A butonuna bastığımızda diğer micro:bit’e 1 değerini gönderirken, B butonuna bastığımızda ise 0 değerini gönderiyoruz. 1 değerini gönderdiğimizde ikinci micro:bit’te ilgili led yanacak, 0 değerini gönderdiğimizde ise ilgili led yanmayacak. A+B butonuna aynı anda bastığımızda ise tüm değerler sıfırlanıp oyunumuz yeniden başlayacak.

microbit programlama
Javascript Kodları:

let y = 0
let x = 0
radio.onReceivedNumber(function (receivedNumber) {
    if (receivedNumber == 1) {
        led.plot(x, y)
        x += 1
    } else {
        x += 1
        led.unplot(x, y)
    }
})
input.onButtonPressed(Button.A, function () {
    radio.sendNumber(1)
    basic.showNumber(1)
    basic.pause(100)
    basic.clearScreen()
})
input.onButtonPressed(Button.B, function () {
    radio.sendNumber(0)
    basic.showNumber(0)
    basic.pause(100)
    basic.clearScreen()
})
x = 0
y = 0
radio.setGroup(1)
basic.forever(function () {
    if (x >= 5) {
        x = 0
        y += 1
    }
    if (input.buttonIsPressed(Button.AB)) {
        x = 0
        y = 0
        basic.clearScreen()
    }
})

 

Yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Benzer projeyi yapmanız durumda aşağıdaki hashtagleri eklemeyi unutmayın! 🙂 #microbitTurkey  #MarketSamm

micro:bit Türkiye Facebook grubumuza katılarak yeni projelerden, eğitimlerden ve gelişmelerden haberdar olun!

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments