Merhaba! Bu yazımızda konumuz Raspberry Pi 3B+ ve Raspberry Pi 4B kartlarını tek bir kablo ile kullanmanızı sağlayan HAT’ın yeni versiyonu Raspberry Pi PoE+ HAT.
Küçük bir bilgi notu düşelim. HAT, Raspberry Pi’lar için tasarlanan, kartın üzerine doğrudan monte edilerek ona olmayan özellikler ekleyen ve daha efektif kullanılmasını sağlayan geliştirici donanımlardır. Arduino’lar için tasarlanan Shield’ların Pi versiyonlarıdır diyebiliriz.
PoE HAT ise Power over Ethernet açılımına sahip, Türkçesiyle “ethernetten güç” sağlamaya yarayan bir donanım. Yani Raspberry Pi kartınıza tek bir ethernet kablosu ile hem güç hem veri girişi sağlayabiliyorsunuz. Bu eklenti, kablolamanın kritik ve minimumda tutulmak istendiği, hatta güç hattı kurmanın gerek olmadığı durumlarda uygun ethernet altyapısıyla oldukça kolaylık sağlıyor.
PoE HAT vs PoE+ HAT
Öncelikle şunu söylemeliyim, Raspberry Pi Foundation, PoE+ HAT tasarımlarının bitmesiyle eski modelin üretmeyi bırakacak. Zaten ikisinin de fiyatının $20 olduğunu ve yeni modelin daha iyi özellikler sunduğunu düşünürsek, eski modeli kimse tercih etmeyecektir.
İki HAT’ı özellik bakımından kıyaslamak gerekirse, ikisi de 5V’luk bir çıkış veriyor ve soğutucu fana sahip. Bunun dışındaki özelliklerin çoğunun geliştiğini söyleyebiliriz. Öncelikle en önemli geliştirme artık Raspberry Pi PoE+ HAT, 802.3af standartıyla birlikte 802.3at standartına da uygun. Bunun yanında Maksimum güç 15.4W’tan 25.5W’a yükselirken güç ile birlikte maksimum çıkış akımı da 2.5A’den 5A’e yükseldi. Bu özellikler endüstriyel uygulamalarda kartı daha güçlü hale getiriyor.
Yeni Nesil Transformatör
Ethernet üzerinden gelen 37-57V DC gerilimi Raspberry Pi’ın ihtiyaç duyduğu 5V’luk bir büyüklüğe çevirmek için kart bir transformatöre ihtiyaç duyuyor. Temel elektronik bilgisine sahip olan herkesin aklına sarımlardan oluşan bir trasformatör geliyor ki eski versiyonu böyle bir transformatöre sahipti. Raspberry Pi PoE+ HAT ise yeni nesil “planar” bir transformatöre sahip. Bourns firması tarafından üretilen bu transformatörde sarımlar PCB katmanları şeklinde oluşturulmuş ve ferrit PCB’ye entegre edilmiş. Bu geliştirme daha ince (ve elbette verimli!) bir transformatör deneyimi sağlıyor. Bu sayede HAT’ın kalınlığı üzerindeki gömülü fanın kalınlığını aşmıyor!
PoE+ Hat modelini incelemek isterseniz: https://market.samm.com/raspberry-pi-poe-plus-hat