micro-bit-tea-bag-holder-02

Herkese merhabalar,

micro:bit projelerimizde bu hafta en eğlenceli projelerden birini yapacağız.

Acıbadem IOT Store Ürünlerinden ilki Maker Lamp ile otomatik yanan masa lambası projemizi yapmıştık. İkinci projemizde Akıllı Tarım‘dı. Üçüncü projemiz ise Maker Lamp ile entegreli geliştirebileceğiniz “Çay Keyfi” projesi olacak. micro:bit ile servo motor kontrolünü ufak bir vinç tasarımı üzerine ekleyerek çay keyfi yardımcımızı yapacağız. Malum kış aylarındayız, bol bol bitki çayı tüketmekte fayda var.:)

Başlayalım!

micro:bit ile daha önce çalışmadıysanız micro:bit programlamaya başlangıcı ve kod yükleme kısmını detaylıca anlattığımız micro:bit Programlamaya Başlangıç yazımızı inceleyebilirsiniz.

Gerekli malzemeler:

 

micro:bit Programlama

Buraya tıklayarak micro:bit’in web sitesine gidiyoruz ve yeni bir proje oluşturuyoruz. Servomuzun 3V ve GND bağlantısını yaparak sinyal pini olarak P0 bağlantısı ile işe başlıyoruz. Input menüsünden On Button A Pressed  kod bloğunu alıyoruz. Advanced kısmında yer alan pins menüsündeki Servo write pin P0 to 0 blogunu alarak On Button A Pressed bloğunun içine yerleştiriyoruz. Ardından Basic menüsünde yer alan pause  bloğunu ekleyerek görseldeki algoritmamızı hazırlıyoruz.

Burada küçük bir ayrıntı var: biz servoyu saat yönünde son noktaya getirdikten sonra vinç çubuğu yere paralel olacak şekilde sabitledik. Yani bu durumda servo 0 derece konumunda oluyor. Algoritma başladığında kademeli olarak 5-10 derecelik artışlarla 35 derece hareket etmiş oluyor. Bu algoritma hem hızlı düşmeyi önlemek hemde su alarak ağırlığı artan poşet çayı stabil bir şekilde yükseltebilmek için bu şekilde kullanıldı.

A butonuna bastığımızda algoritmamız 1 defa çalışmış olacak, tabii ki bu demleme işlemi için yeterli bir sayı değil. Bu yüzden Loops menüsü içerisindeki Repeat 4 times bloğunu alarak algoritmamızı güncelliyoruz. Biz ortalama hareket sayısını 10 olarak tanımladık, ardından gülen yüz ikonu ile işlemin bitirdik.

NOT: Projemizin sağlıklı çalışabilmesi için micro:bit ve servo kullanırken 3’lü pil yuvasından beslemek gerekiyor. Aksi halde servonuz harekette zorlanacak ya da hiç hareket etmeyecektir. Tabi ki denge prensiplerini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Projeyi micro:bit simülasyonunda çalıştıralım:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projenin Javascript kodlarına bakmak için:

Bir sonraki projede görüşmek üzere!

Benzer projeyi yapmanız durumda aşağıdaki hashtagleri eklemeyi unutmayın! 🙂#faydaicinuret #acibademokullari #acibademiotstore #mucitatolyesi #microbitTurkey  #MarketSamm

**Proje Sami Epbaygün hocamızın danışmanlığında Acıbadem Okulları öğrencileri tarafından yapılmıştır.

micro:bit Türkiye Facebook grubumuza katılarak yeni projelerden, eğitimlerden ve gelişmelerden haberdar olun!

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments